SailGP 2023 – Russel Coutts elemzése a csapatokról a szezon ötödik versenye előtt

Csapatról csapatra

Hétvégén, október 14-15-én a spanyol Cádizban kerül sor a SailGP negyedik szezon ötödik versenyére az Andalúz Nagydíjra. A csapatok eddig mutatott teljesítményéről ki másnak az értékelése lenne hiteles, mint a SailGP-t kitaláló, felépítő és igazgató, az America’s Cup történetének legsikeresebb, kormányosként futamot sem vesztő, finnes olimpiai bajnok Russell Coutts-é?

A következő elemzés az amerikai online Scuttlebutt magazinban jelent meg október 11-én.

„Visszatérünk hát a Cádizi-öbölbe versenyezni. Erről a pályáról nekem a nagyon zavaros víz ugrik be, mert a városi partfal visszaveri a hullámokat, amelyek így több irányba görögve nagyon megnehezítik a manőverek jó végrehajtását, és egyáltalán az egyenletes foilokon szárnyalást.

Az előrejelzések szerint gyengeszeles hétvége vár ránk, ráadásull sajnos csak a 24 méter magas riggeket használhatjuk majd. Jó hír, hogy elkészült az új-zélandiak törött rudazatát pótló 29 méteres darab és majd a Dubaiban sorra kerülő következő versenyen használható is lesz, de még alkatrészekre várunk Új-Zélandból.”

AUS

1. helyen, eredmények: 2., 3., 2., 2.,  35 pont – kormámyos: Tom Slingsby

AUS – Fotó: Felix Diemer

Russel Coutts az elemzéséből kihagyta az ausztrálokat. Talán azért, mert a Tom Slingsby nem csak mindhárom eddig volt SailGP szezon győztese volt, de most is ők vezetik a ranglistát.

GBR

2. helyen, eredmények: 7., 6., 1., 1.,  29 pont – kormámyos: Ben Ainslie

Emirates Great Britain SailGP Team  – Fotó: Bob Martin

“A csapatokat sorra véve, nyilvánvaló, hogy a legutóbbi két eseményen diadalmaskodó Emirates GBR csapat sokkal egységesebbnek tűnik ebben a szezonban, mint korábban. Hosszú utat tettek meg idáig. Korábban is már minőségi állomány vitorlázott a hajón, amiért többet is vártunk tőlük a harmadik szezonban. De végre megérkeztek arra a tudásszintre, amivel méltó kihívói lehetnek a háromszoros évadgyőztes ausztráloknak a szezonvégi elsőségért.”

ESP

3. helyen, eredmények: 5., 1., 3., 6.,  29 pont – kormányos: Diego Botin

ESP – Fotó: Felix Diemer

“A spanyolok kétségtelenül drámaian nagyot fejlődtek ebben a szezonban, de a rajtjaik még mindig nem annyira megbízhatóan jók, mint kellene. Ez bizonyára a kárukra volt, mert amikor Los Angelesben megnyerték a versenyt, akkor nagyszerű rajtjaik voltak. A tarantói erősszeles futamokon az is látszott, hogy kevés az önbizalmuk, és még nehezükre esik keményen meghajtani a hajójukat.”

DEN

4. helyen, eredmények: 4., 2., 4., 7.,  27 pont – kormámyos: Nicolai Sehested

Dánia – Fotó: Ricardo Pinto

“A ROCKWOOL Dánia a következő egyre jobban fejlődő csapat. Az a benyomásom, hogy nagyon gyorsak és képesek átcikázni a mezőnyön. Viszont ki kéne iktatniuk azokat a gyerekes, szimpla hibákat, amelyek miatt nem érnek el sokkal jobb eredményt.

Ha egy kicsit felpörgetik a rajtjaikat és a futamokon hozott kisebb technikai döntéseiket, akkor szerintem majd gyakrabban látjuk őket a dobogón. El kell ismerjem, hogy rámcáfoltak – korábban nem hittem volna, hogy olyan teljesítményre lehetnek képesek, mint amilyet mutatnak, amivel igazi kihívói lettek a legjobbaknak is.”

NZL

5. helyen, eredmények: 1., 7., 8., DNC/6.,  23 pont – kormámyos: Peter Burling

“Peter Burlingékről, Új-Zélandról szólva, végre Cádizban visszatérnek. Bizoyára kissé edzetlennek érezhetik magukat, hioszen másfél versenyből kiestek. Ezért azt hiszem Pete és (Tuke) Blair nagyon ki vnnak éhezve egy legalább dobogós sikerre. Nekik most nagy szükségük van a jó eredményre, mert a szezon előrehaladtával bizonyára nem szeretnének hátrébb csúszni a táblázaton.”

USA

6. helyen, eredmények: 9., 5., 5., 3.,  22 pont – kormányos: Jimmy Spithill

USA – Fotó:

“Legutóbb Tarantóban eseménydús SailGP hétvégénk volt, kihívásokkal teli erősszeles első nappal, amikor is balszerencsés balesetet szenvedett Hans Henken, a Team USA repülésvezérlője. Ennek ellenére másnap a csapata lenyűgöző küzdést bemutatva visszavágott a szombati kudarcokért és bejutott a háromhajós Döntőbe.

Amíg Hans Kaliforniában lábadozik, addig távollétében Taylor Canfield száll be repülésvezérlőként, lényegében felkészülés nélkül beugorva a szerepkörbe. Ugyanakkor, ha ezen a hétvégén a legénységi létszám négyre csökken, és akkor feltehetően ő fog a parton maradni.”

FRA

7. helyen, eredmények: 6., 8., 6., 4.,  20 pont – kormámyos: Quentin Delapierre

FRA – Fotó: Ricardo Pinto

“A franciák pedig hihetetlenül gyengén kezdték ezt a szezont, bár Tarantóban már bíztató jeleket mutatott a teljesítményük. Ám ha visszagondolunk a harmadik szezonban a Sydney Nagydíjra, akkor az erős szélben domináltak. De, ha emlékszünk arra is, ahogy Ben Ainslie leiskolázta Quentin Delapierre-t San Franciscóban, akkor lehetséges, hogy ez adott egy mélyütést Quentin önbizalmának.”

CAN

8. helyen, eredmények: 3., 4., 10., 5.,  18 pont – kormámyos: Phil Robertson

Kanada  – Fotó: David Gray

“Aztán ott van, mostanában a skála alsó felén Kanada is, akikről joggal kérdezik sokan, hogy mi történhetett velük. Hiszen ők voltak a harmadik szezon egyik előre törő meglepetéscsapata. Ezek után borzasztó rajtot vettek a negyedikben. Nem is értem.
A kormányosuk Phil Robertson hol briliáns, hol érthetetlenül gyenge. Elképzelem, hogy ez milyen frusztráló lehet például Chris Drapernek (a szárny trimmernekl), és az edzői gárdának. Nyilván kulcskérdés lehet, hogy mikor kell Philt több kockáztatásra bírni, és mikor visszafogni átlagossá.”

SUI

9. helyen, eredmények: 8., 9., 9., 9.,  10 pont – kormámyos: Sebastien Schneiter

A svájci hajó – Fotó: Ricardo Pinto

“Svájc a másik olyan csapat, amelyik messze a képességei alatt teljesít. Bevették a csapatba Glen Ashby-t és Nathan Outerridge-et, de így sem érték még el a vágyott eredményt. Jelenleg kilencedikek a tabellán, de szerencséjük, hogy nem tizedikek, mert véleméyem szerint a németek jobban teljesítenek.”

GER

10. helyen, eredmények: 10., 10., 7., 8.,  6 pont – kormámyos: Erik Heil

GER –  Fotó: Bob Martin

“Lenyűgöz a németek produkciója is – megmutatták, hogy hatalmas potenciál rejlik bennük, annak ellenére, hogy az utolsó helyen járnak az összetett eredménylistán. Az értékelésükkor figyelembe kell venni, hogy volt egy ütközésük Los Angelesben, amivel pontokat vesztettek, illetve Tarantóban eltört az egyik uszonyuk. Ezeket megelőzően a csapat teljesítménye Tarantóban meglepően jó volt.

Általában a középmezőnyben tudtak vitorlázni olyan körülmények között is, amilyenekben nagyon kevés az F50 katamarános tapasztalatuk. Vagyis nagy reményeket fűzök a német csapathoz. Még akkor is, ha most nem lesz velük a szokott stratégájuk Kahena Kunze – ez elég jelentős változásnak tűnik, mert alapvetően fontos szerepet játszott a manőverek kivitelezésében.”

A cádizi SailGP szombati és vasárnapi versenyeinek élő közvetítése elérhető lesz honlapunkon
Október 14-én szombaton a közvetítés 15 óra 21 perckor kezdődik

SailGP honlap














Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!