SailGP 2023 – Hektikus hétvégén, lekőrözős döntőben győzött Jimmy Spithill és az USA csapat

Búcsú Európától

A SailGP 2023-24-es szezon utolsó európai versenynapján a szél ugyanolyan változékony és pöffös maradt, mint szombaton, éppen csak legyengült, így ebben az 5-8 csomós szélben az eredményeket alapvetően meghatározta, hogy kinek, mikor és mennyit sikerül “foilra kapni”, szárnyalva, az F50-es katamarán mindkét testét a vízből kiemelve vitorlázni.

A dánok csaknem tökéletes napot produkáltak

A nap kis híján a Rockwool Denmark diadalmenete lett. Nicolai Sehested vezetésével megnyerték mind a két futamot, így első helyen kerültek a hármas döntőbe az ausztrálok és az amerikaiak társaságában. A dánok a SailGP történetében ötödször jutottak be a döntőbe, de az előző négy alkalommal nem sikerült győzniük. Most nagyon nekik állt a zászló, legalább is annak alapján, amit a döntőt megelőző két futamon mutattak. A mezőnyből kiemelkedve, magabiztosan értek mindkétszer az első helyen a célba.

Anne-Marie Rindom és Nicolai Sehested, a dán csapat vezérkara – Fotó: Bob Martin

A háromszoros évadgyőztes ausztrálok a szokott módon, vagyis egyenletesen jó teljesítménnyel kerültek a döntőbe. A harmadik helyért viszont nagy küzdelem folyt, különösen az utolsó futamon, amikor az árbóctörés után a versenybe visszatért Új-Zéland és az USA vetélkedett ezért.

Peter Burlingék sokáig jobban álltak, ám a második hátszél szakasz elején már Spithillék kerülték a bóját egy hajóhossznyi előnnyel. Itt aztán a kiwik óriási hibát vétettek. Az jó döntés lehetett volna, hogy azonnal halzoltak és jobbcsapáson kezdték volna a bőszelezést, ám nem figyeltek arra, hogy jön, és szintén jobbcsapáson szélalattiként útjogos az egyébként az egész versenyen gyengén szereplő brit hajó. Az új-zélandiaknak ki kellett térni. Ezalatt megálltak, sőt még büntetést kaptak, így a USA jutott a döntőbe.

Döntő

Ebben a döntőben, az éppen hol fújó, hol csak fújdogáló szélben a történtek fényében a titkos fegyver a minél rosszabb rajt volt!

Az egész nap remeklő dánok – akiknél mellesleg a stratéga az az Anne-Marie Rindom, akit Érdi Mári nemrégiben legyőzött az ILCA 6 világbajnokságon – Nicolai Sehested vezetésével parádésan rajtoltak. A szél éppen a maga aznapi felső regiszterében, 7-8 csomóval fújt ekkor, tehát az F50-esek foilon szárnyalva kezdhették a futamot. Ám az ausztrálok és különösen az amerikaiak a rajtlövéskor még nagyon messze jártak a vonaltól, így a dánok jó tempóban és főleg nagy előnnyel kezdték a futamot.

Az első rövid félszeles száguldás után hátszélben is szép előnnyel halzolgattak lefelé az amúgy kifejezetten rövid, 500-600 méter hosszú pályán. Ám a hátszél végén kirohantak a szélből és az ausztrálokkal együtt a katamarán mindkét testével a vízre huppanva lelassultak. Viszont hozzájuk képest messze hátul,  Jimmy Spithillék még a frissülésben szárnyalva láthatták, hogy mi történik az ellenfeleikkel, és a pálya (szél alól nézve) jobb oldalán száguldva kerülték ki a szinte leparkoló ellenfeleket. Foilon maradtak a bójavétel után is, és pillanatok alatt többszáz méteres előnyt alakítottak ki.

A szél ezután is nekik tartott ki jobban, így nem fért kétség a győzelmükhöz. Amikor célba értek, a másik két hajónak még egy teljes kör hátra volt. A dánok lettek a másodikok, az ausztrálok a harmadikak.

A cádizi SailGP Andalúz Nagydíj részletes eredménye

Hely. Orsz. Kormányos 1. fut. 2. fut. 3. fut. 4. fut. 5. fut Össz. D.hely
1. USA Jimmy Spithill 2 3 10 3 4 33 1.
2. DEN Nikolai Sehested 3 4 2 1 1 44 2.
3. AUS Tom Slingsby 5 2 1 6 2 39 3.
4. NZL Peter Burling 4 5 8 2 5 31
5. CAN Phil Robertson 7 7 5 5 3 28
6. ESP Diego Botin 1 6 3 4 10 27
7. FRA Quentin Delpierre 9 1 7 9 7 22
8. GBR Ben Ainslie 8 10 6 7 6 18
9. GER Erik Heil 6 9 9 8 8 15
10. SUI Sébastien Schneiter 10 8 4 10 9 13

A SailGP 2023-24-es szezonban öt verseny után Ausztrália csapata vezet – Fotó: Ricardo Pinto

A szezonban öt esemény eredménye alapján az ausztrálok vezetnek

Tom Slingsby és csapata 43 pontot gyűjtött. Másodikak a dánok 36-tal, és őket követi három 32 pontos csapat, az Egyesült Államok, Spanyolország és Nagy-Britannia. A középmezőnyben az új-zélandiak és az ausztrálok várják a folytatást míg a zsák alján a Svájc és Németország található.

Folytatás Dubaiban december 9-én.

SailGP honlap

















Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!