Mini Transat 2023 – A mezőny elrajtolt a második, a transzatlanti szakaszra

87 szólóvitorlázó tart Guadeloupe felé

A 24. Mini Transat mezőnye ma elrajtolt a második szakaszra, a 2700 tengeri mérföldes transzatlanti menetre Santa Cruz de La Palmától a guadeloupe-i Saint-François-ig. Az eredetileg kilencvenhajós mezőnyből 87 Mini 6.50-es vágott neki a várhatóan bő két hétig tartó magányos óceáni menetnek.

A második szakasz rajtja a La Palma előtti vizeken

A futamon az útvonalra vonatkozó egyetlen utasítás az, hogy az El Hierro-szigetet, valamint egy az északi szélesség 25° és nyugati hosszúság 27°-hoz kijelölt útpontot a keleti oldalról kerüljék. Ez a korlátozás arra szolgál, hogy a kis 6,5 méteres vitorlások nehogy túlságosan északra menjenek. Ez az útvonal ilyenkor is még nagy kockázatot jelenthet, az ott kialkuló trópusi alacsonyomású rendszerek, ciklonok miatt.

A várható időjárás lehetne kiszámíthatóbb is. de most nem az

A mezőny gyenge szélben rajtolt és az első napokban trükkös szelekkel kell megküzdjenek, miközben igyekeznek elszabadulni a Kanári-szigetek takarásából az északkeleti passzátszél zónája felé igyekezve. A fő sziget Tenerife és különösen a 3715 méter magas Teide-hegy hatása akár a partoktól még hatvan mérföldnyire is érezhető lehet.

Először is szabadulni kell a hegy takarásából – Fotó: Arnaud Pilgré

A Mini Transaton versenyző vitorlázóknak azért is igyekezniük kell mielőbb délre jutni, mert a következő napokban várhatóan a közelükben erősödő anticiklon is dél felé terjedve tolja fokozatosan messzebb a passzát zónát. Várható, hogy elérve a friss szelet, ahol már nagy sebességgel lehet dél, majd nyugat felé haladni a mezőny erősen  széthúzódik majd és ezen a szakaszon hamarabb alakulnak majd ki nagyobb távolságok hajócsoportok között.

Aztán, ha elérték a passzátszeleket, az egyes hajók közti potenciális sebességkülönbséget főszerepet kapnak, miután az egyenletesen fújó bőszélben beszűkülnek a taktikai lehetőségek egy olyan menethez képest, ahol változatosabbak a szélviszonyok.

Az első szakaszon meglepő eredmények is születtek, de a sokkal hosszabb transzatlanti szakaszon még nagymértékben átrendeződhet a mezőny.

A verseny honlapja élő térképes nyomkövetéssel

A résztvevők listája a hajótípusaik feltüntetésével














Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!