MIni Transat 2023 – Célban a Protó kategória győztesei

A második szakaszt és a teljes versenyt is Federico Waksman nyerte

November 10-én magyar idő szerint este hat óra tájt célba ért a Mini Transat második szakaszon szinte végig vezető uruguayi Federico Waksman (Repremar – Shipping Agency Uruguay).  A már a rajt előtt is nagy esélyesnek tartott uruguayi szólóvitorlázó Raison 2021 típusú hajójával a táv nagy részén az élen vitorlázva 13 óra, 13 perc, 32 perc és 34 másodperc alatt tette meg a Kanári-szigeteki Santa Cruz de La Palmától a karibi Saint Francois-ig tartó szakaszt.

Végig üldözte őt az egyik forradalmian újszerű Sam Manuard tervezésű Minivel  (Xucla) a spanyol Carlos Manera másodikként 8 és fél órával később ért a célba. Az első szakaszt megnyerve, azt 4 és fél órával tette meg gyorsabban, mint a Kanári-szegeteknél csak 9-ként befutó Waksman. Ám a transzatlanti második szakaszon az uruguayi versenyző kétszer ennyi időt vert rá, így fordult a kocka és Waksmané lett a győzelem a La Boulangére Mini Transat teljes távon a Protó osztályban.

(Korábban itt, ebben a cikkben tévesen fordított sorrendű végeredményről, Manera összetett győzelméről számoltam be. Vagy elnéztem, esetleg rosszul számoltam a honlapon közölt szakasz eredményekből, vagy ott volt akkoriban hiba, ami szintén lehetséges, mert más ismerősöm is hasonló eredményre jutott. Nem tudom, hogy hol hibáztam, de hibáztam. Bárhogy is történt, elnézést kérek! – Ruji)

Az első két helyezett Mini 650-es közül csak Manera hajója foileres vitorlás, ám a szárnyai jellemzően kicsik és teljesen a testbe teljesen behúzhatók. A szárnyak helyett hagyományos egyenes uszonyai is vannak. Ez a hajó nem a legnagyobb csúcssebességet produkáló Mini 6.50-es, mert Sam Manuard sokkal inkább kiemelkedő átlagsebesség elérésére törekedett, figyelembe véve a versenyző személyes kívánságait is a minél jobb kezelhetőség érdekében.

Carlos Manera egy szakaszgyőzelemmel és egy második hellyel biztos második lett a foileres Manuard tervezésű Minijével- Fotó: James Tomlinson

Federico Waksman (címképünkön) egy David Raison által tervezett hagyományos uszonyos Minivel diadalmaskodott. A harmadik és negyedik helyen végzett Julien Letissier és Marie Gendron is David Raison tervezésű hajókkal versenyeztek.

Marie Gendron lett a legjobb eredményt elérő női versenyző. Érdekesség. hogy a legutóbbi, a 2021-es Mini Transaton pont ugyanilyen eredményt ért el az orosz Irina Gracseva, aki most éppen Weöres Szabolcs versenyzőtársa a Transat Jacques Vabre versenyen a New Europe IMOCA 60-ason.

Harmadikként ezen a szakaszon Marie Gendron érkezett meg a guadeloupe-i célba – Fotó: Vincent Olivaud

Összetettben a Protó 3. helyezett a transzatlanti szakaszon negyedikként befutó Julien Letissier lett – Fotó: Vincent Olivaudhelyen

A Széria hajókkal versenyzők élmezőnye sincs messze a céltól, ám a verseny köztük nagyon szoros. 11-én kora délután az olasz Luca Rosetti a céltól 160 mérföldnyire vitorlázott.

A verseny honlapja élő térképes nyomkövetéssel

A résztvevők listája a hajótípusaik feltüntetésével
















 

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!