Star Sailors League döntő 2023 – Kezdésnek a nyolcaddöntőben egy második hely

Újabb nyolc nemzet szállt be a küzdelmekbe

November 21-én Gran Canaria vizein a Star Sailors League nyolcaddöntője kezdődött el. Az előző körből továbbjutott nyolc nemzeti csapathoz – köztük a mieinkhez – csatlakozott nyolc újabb kiemelt ország egysége. A csoportgyőztesként továbbjutott magyar csapat, Berecz Zsomborék ellenfelei az első csoportban Malajzia mellett az ezen a szinten beszálló Egyesült Államok és Argentína. Ezúttal is négy futam megrendezését tervezik a négy darab négyhajós csoportnak, és az utolsó futam majd dupla pontszámmal értékelt lesz.

Az előző fordulóban a legnagyobb meglepetést a Tonci Stipanovic vezette horvát csapat kiesése jelentette

A négy csoportból (1/8 Finals oszlop)  nyolc csapat jut tovább, és hozzájuk csatlakoznak majd a folytatásban a nyolc legmagasabban kiemelt országok válogatottjai.

Az eddigi leggyengébb szélben zajlott le az első futam

A magyar csapatban időközben két csere történt. Megérkezett Németh Domonkos és Huber Lél, akik Takácsy Leventét és Tomai Balázst váltották.

A rajtnál is csak 5-7 csomós szél fújt és ez később egyre jobban elfogyott. A magyar hajó a rajtnál jól fogta a luv pozíciót a rajthajó közelében, ám alattuk az USA lendületből, és még tovább szél alatt az argentínok jobb sebességgel indítottak. Címképünkön – Gilles Morelle fotója – az látszik, ahogy az amerikai hajó berohan a Sámánok szél alatti oldalára a malájok fölé. Utóbbiakat megzavarta, ahogy az amerikaiak az utolsó tíz másodpercben elrohantak felettük és nem tudták elindítani a hajójukat. Ők tulajdonképpen azonnal elvesztették az esélyt arra, hogy versenyben legyenek.

A három jól rajtoló hajó szoros versenyt futott a gyenge forgolódó szélben és a továbbra is érkező lomha óceáni döghullámokon. Zsombiék a harmadik helyen kezdhettek hátszelezni, de versenyben voltak.

A második kört az USA balra nyitva kezdte, míg az argentínok a másik kapubóját választva jobbra kezdtek krajcolni. A mieink szintén a bal oldali bóját kerülték, de szerencsére csak rövid ideig követték az amerikaiakat, és még időben elindultak balcsapáson keresztbe. Ez döntőnek bizonyult ezen a futamon, mert a leálló szélben a pálya jobb oldala fizetett. A cirkálószakasz utolsó negyedében a jobbról érkező Sámánok a biztos második helyhez kétszer föléfordulással elküldték a rossz oldal felé az amerikaiakat.

Az első három között, akik ARG, HUN, USA sorrendben kerülték a bójákat még mindig nem alakultak ki nagy távolságok, bár a sorrend egyértelmű volt. Következett egy utolsó idegölő hátszélszakasz, már alig fújó szélben. Az amerikaiak megpróbáltak az első kettőtől (a hátszéltengelyben nézve) jobbra eltávolodva felzárkózni vagy előzni, de ez a szélsőséges húzás nem fizetett nekik, és a hajók változatlan sorrendben bevergődtek a célba.

Kezdetnek egy második hely nem rossz!
A futam végére a szél annyira elhalt, hogy a többieknek várakozni kellett míg újra frissült, és minden csoport teljesíthette az első futamát.

A nyolcaddöntő első futamának nyomkövetős 2D közvetítése megtekinthető ITT. 

A futam élő közvetítése pedig ITT.

Élő közvetítés a mai futamokról

A mieink második futamára várhatóan ma 13 óra 5 perces rajttal kerül sor.














Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!