Star Sailors League döntő 2023 – Közel a győzelemhez, de végül harmadik helyen a célban

Nagyszerű dolgokat műveltek a Sámánok, de ezúttal…

A Stars Sailor Leagu nyolcaddöntő második napján az első csoportban nagyon szoros versenyt vívott három hajó a négyből. Különösen a mieink Malajziával az élen vitorlázva. Ennek során a második krajcban olykor már vezetett is a Bakóczy Róbert kormányozta magyar hajó. A második krajc végén egy hosszú balcsapásos menet végén a malájok jól fordultak be magyar hajó elé és alá. Mivel már a mögé ejtésre készültek a mieink, az ellenfél fordulásakor felhúzva a hajót sikerült némi magasságot szerezni, így Malajzia nem tudta azonnal érvényesíteni a biztos szél alatti helyzetét (ziherelé).

Ezt a nehéz pozíciót tudták hosszan sikerrel megtartani a Sámánok (jobbra), hogy diktálhassák a bójavonalra fordulást

Itt az volt a kérdés, hogy sikerül-e a mieinknek a maláj hajó szél felőli oldalán maradni annyira, hogy ők diktálhassák a bójavonalra fordulást. Ez nagyon nehéz feladat, de Bakóczy Robi kormányzásával sikerült gyönyörűen megvalósítani. Ugyanakkor Malajzia mindvégig igyekezett “felszúrni” a magyar hajót, azaz szél alól felkúszni a mieink vonalába, hogy előbb fordulhassanak. Ennek az a rossz hatása volt, hogy mindkét hajó lelassult, és Argentína a bal oldalról a hullámos vízen szabadon, tehát gyorsan haladva közel zárkózhatott.

Szűken, de első helyen kezdhettük a célba vezető hátszélszakaszt. Az első halzolás pillanatát az üldőző és bőszélben gyors Malajzia diktálhatta. Sajnos balcsapáson sikerült a mieink fölé csúszniuk, akiknek újra halzolni kellett, hogy tiszta szélben maradhassanak. Eközben az első két hajó szoros küzdelmét kihasználó tisztán vitorlázó és kevesebbet halzoló argentinok is megcsúsztak a jobb oldalon. Ezen korrigálni a hátralévő rövid távon már nem lehetett, és a magyar hajó 3. helyen ért célba az argentinok és a futamgyőztes malájok mögött. Az amerikai csapat az első krajc végén még harmadik volt, ám aztán visszaestek, és miközben Argentína őket megelőzve jelentős hátrányból felzárkózott az éllovasokra, az amerikaiak nem tudtak veszélyesek lenni a többiekre.

Két futam után a csoportunkban élen a 7 pontos Argentína áll, míg a mieink és Malajzia 5-5 ponttal holtversenyben vannak. Az USA eddig 3 pontot gyűjtve a 4. a listán. A csoport első két helyezettje jut tovább. Még két futam van hátra, közülük az utolsó dupla pontszámmal számít majd.

A futam 2D nyomkövetős közvetítése ITT látható

A futam visszanézhető az élő közvetítésben

 














Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!