A vízszint emelkedése miatt Európa három népszerű strandja is össze fog menni

A jövőben a globális léptékű tengerszintemelkedés számos híres strandot érint majd, a legveszélyeztetettebbek listájára pedig három európai hely is felkerült.

Az Európai Bizottság kutatócsoportja nem sok jóval kecsegtet. A prognózis szerint a ciprusi Mackenzie Beach partvonala várhatóan 660,9 méterrel zsugorodik majd, 514,2 méteres szárazföld-csökkenés várható az olaszországi San Tedora partvonal mentén és 2100-ra várhatóan 181,1 méterrel közelíti meg a víz a partot a dán Blåvand strandnál.

A Visual Capitalist szerint az 1970-es évek óta az átlaghőmérséklete 0,15-0,20 Celsius-fokkal nőtt évtizedenként. A globális felmelegedés a sarki jégsapkák olvadásával járt, ami körülbelül 28 billió tonna jég elvesztését eredményezte alig több mint két évtizeden belül. A tengerszint a becslések szerint átlagosan 34,6 milliméterrel emelkedett ugyanebben az időszakban.

A tengerszint-emelkedés okozta kihívásokra számos megoldási javaslattal jöttek elő. Ilyen például az, hogy a partvonalak és a strandok határvonalánál dűnéket alakítanának ki.

Világszerte komoly problémát jelent

Természetesen nem csak Európára leselkedik a tengerszint-emelkedés veszélye.

A Bangladesben, Patuakhaliban és Chattogramban a partvonal várhatóan 361,2 és 245,8 méterrel zsugorodik majd. Katar két strandján – az Al Daayenben és az Al Khorban – is emelkedni fog a vízszint, így a szárazföld ott várhatóan 298,6, illetve 278,9 méterrel csökken. Mianmar két strandján, a Kabyar Wa-ban és a Ngapaliban is megemelkedik a vízszint, ezeknek a partvonala 2100-ra 351,7, illetve 249,5 méterrel lesz kisebb.

A Szaúd-Arábiában található Yanbu Royal Commission Beach 336,2, az izraeli Dado Beach partvonala nagyjából 201,4 méterrel fog csökkenni. Mindezeken túlmenően a tengerszint emelkedése hatással lesz számos afrikai, amerikai és dél-amerikai strandra is, zsugorodni fognak Cancun, Brazília és Panama népszerű helyei is.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

vízszint emelkedése | strand | parszakasz | globális felmelegedés | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom