Star Sailors League 2023 – Berecz Zsombor vezetésével a Sámánok holnap döntőt futhatnak Hollandia, Olaszország és Spanyolország ellen

Ugyan már! Kár volt izgulni… Döntőben a magyar csapat! (És a spanyol)

Szuper rajt, élen a Sámánok a hosszú lóversenyben ügetnek a bal oldal felé. Alattunk Új-Zéland, felettünk a franciák. A spanyolok egy borzasztóan rossz rajt után küzdenek a felzárkózásért, kicsit középről szintén balra tartva.

A franciák a krajc felénél kifordulnak balcsapásra és elindulnak a pálya jobb oldala felé. Mint utólag kiderül, ekkor érdemes utoljára megemlíteni Loick Peyronékat. Ugyanis balról érkeznek a felhők, az eső, és velük egy iddegesítő (két d-vel, mert nagyon az) gyengülés után – miközben az új-zélandiak kicsúsznak alattunk és az élre állnak – jön a balos élesedés és frissülés. Ennek a három hajónak már futtatnia kell a bója felé, amiből érthető, miért nem kell többé a franciákról szólni, akik messze jobbra vannak.

Másodikként vesszük a bóját, de az új-zélandiak túl korán dugják ki az orrsudarat, viszont késlekednek a gennaker húzásával. A zsűri azonnal büntet, a kiwik visszaesnek a harmadik helyre. Vezetünk!

Idegesítő második krajc, annál is inkább, mert a jobbra igazító, a jobb oldali bójától krajcot kezdő spanyolok kapnak egy jobbos élesedést és frissülést. Átveszik a vezetést. Ahogy a Sámánok jönnek  keresztbe balcsapáson, Dorestéék jól fordulnak a magyar hajó elé-alá, így takkolni kényszerülünk. Új-Zéland sem szakad le, mert időben jobbra indultak. Ők is közelednek. A három hajó szűken egymás után sorolva kerüli a bóját és kezdi a hátszelet.

Jobbcsapásos raum libasorban, ESP – HUN – NZL. Idegtépő. Közben elmegy a közvetítés élőképe, de a 2D nyomkövető most is pontos, és főleg (idegeseknek hasznos infó) nagyjából fél perccel előrébb jár időben, mint a közvetítés. (Ahol az én jóbarátom Naunaunaunau most is végigüvölti az adást az első pillanattól egyenletes fennhangon…)

Berecz Botonddal, Zsombi bátyjával élő vonalban vagyok, de ő már nem bírja nézni. Otthagyja képernyőt, telefonon én közvetítek neki, aztán ezt sem bírja már hallgatni, bocsánatot kér és leteszi…

A spanyolok kihalzolnak, mert ehhez elegendő távolságra megcsúsztak a magyar hajó előtt. Mi nem tehetjük, mert akkor a kiwik fölénk tudnak helyezkedni, jó támadópozícióba. Zsombiék várnak, együtt megy még a két hajó jobbcsapáson, 30-50 méteren belül, közelebb-távolabb, attól függően, hogy éppen ki csusszan meg egy-egy swellen, döghullámon.

Nem tudom, hogy ekkor mit mondhatott a csapatnak Zsombor, hogy senki ne pörögjön túl

Hiszen itt nagyon okosnak, higgadtnak kellett maradni. A veszett drukk közben eszembe jut egy eset. Más sportágból.

Nem emlékszem a konkrét meccsre, se arra, hogy ez kosárlabda volt vagy kézilabda, se arra, hogy ki mesélte. A sztori lényege: utolsó perc, egyenlő állás, nagy iram, és az ellenfél többgólos hátrányt ledolgozva feljött, és egyenlített. Náluk a lélektani előny. Pulzusok a plafonon. Az edző időt kér. A játékosok rohannak, mindenki várja a tuti győztes taktikát. Mire az edző: „Na, ide figyeljetek! Hétfőn délután kettőkor lesz edzés. Ne késsetek el, mert attól ideges leszek. Időben jöjjetek, mert várhatóan esni fog… Most pedig húzzatok vissza, és győzzetek szépen!”

Érdektelen sztori lenne, ha ezután nem győztek volna. De. Ők győztek.

A Sámánoknál is megfelelő szinten lehet a pulzusszám, mert gyönyörűen, a távolságot jól tartva rezzenéstelenül kivárják, hogy Új-Zéland meghalzoljon és elinduljon a pályatengely felé. Még húznak tovább, ahogy azt kell, amennyit kell, majd csak akkor halzolnak balcsapásra, amikor biztos, hogy tiszta szelük lesz mindvégig.

A Sámán megrázta a csengőjét

A közvetítésben nem látszik, de azóta kiderült – nekem Visy László mesélte el (köszönöm Oszi!), aki Majthényi Szabolccsal beszélt a futam után – hogy a Sámánok bemutattak egy halzolást imitáló koreográfiát, egy kamu kitérést, amire az ideges új-zélandiak meghalzoltak! Ezt tudva a 2D nyomkövetőn megtalálható a magyar hajó mozdulata, amit az ellenfél “benyalt”.

Ezután már Új-Zélandnak kétszer kéne csapást váltani ahhoz, hogy szél felől olyan közeli vonalra kerüljenek, ahonnan takargathatnak minket. Ám két ilyen manőver sebességvesztéssel is járna.

A mieink hibátlanul viszik a hajót, és a jó helyezkedésnek hála, egyértelműen mi vagyunk jobb pozícióban. A kiwiken – valami távoli szigetország alig ismert vitorlázóin – már csak egy maszek szélcsík, vagy egy ránk zuhanó lavór segíthetne. De az a durva felhősáv az esővel elment már (időközben visszajött az élőkép), a szél újra egyenletes. A befutó hátszél háromnegyedénél, kétharmadánál tartunk, és a magyar hajó jobb vonalon gyakran gyorsabb is, mint az új-zélandi. Az ausztrál vendég szakkomentátor nyugodt hangon szépen elmondja, hogy ez mennyire jó pozíció a magyaroknak, és innen már megcsinálják.

Nincs itt mit izgulni kérem! A legjobb négyben a Sámánok, a mi saját varázslóink.

Izgulni? Majd talán holnap. Egy kicsit, egészen enyhén már talán szabad. Ellenfelek: Hollandia, Olaszország és Spanyolország. Szűkül a kör, és csak a vak nem látja, hogy a Balaton van középen…

Az elődöntő közvetítésében a mi futamunk 2 óra 10 perctől látható

2D nyomkövető pedig  ITT























Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!