Átadták a Szeleta Park Látogatóközpontot Miskolcon

A Szeleta Park Látogatóközpont a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.

A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után, először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal – jelentette ki Rácz András a létesítmény átadóján szerdán, Miskolcon.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy tavaly ünnepelte 45. évfordulóját a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely 1977-ben hazánkban a harmadik, azonban az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg. A magyar nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang, az országban nyilvántartott 4000 közül 1100. Az elmúlt programozási időszakban az igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház. A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésen ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható – mondta Rácz András.

A Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

Mindezt nemcsak grafikusan, hanem interaktív felületeken és 2-/3D-s filmeken keresztül is. Az épületben lévő Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház az 5-12 éves korosztály számára készült. A gyerekek leereszkedhetnek a „Töbör gödörbe”, többszintes alagútrendszerben kalandozhatnak, miközben megfigyelhetik a Bükk hegység élővilágát. Felfedezéseik közben találkozhatnak a kardfogú tigrist, de kipróbálhatják a régészkedést is. A létesítmény előtti téren a Bikkmakk játszótér, a belépővel látogatható parkban a Pókfonal játszótér várja a kicsiket.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!