Megújult a 60 éves Avasi kilátó, Miskolc ikonikus építménye

Miskolc egyik legjellegzetesebb építménye az Avas hegyen álló, 72 méter magas tévétorony.

A betonból épült tornyot – Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján – 1963-ban emelték fel a belváros mellett nyúló domboldalon, melynek helyén, illetve a közelében már korábban is álltak fából épült kilátók.

Ahogy arról a CsodalatosMagyarorszag.hu oldalon már beszámoltunk 2023. márciusában elkezdődött az Avasi kilátó felújítása. A  modernizált építményt december 16-án adták át, egyúttal a torony előtti teret Hofer Miklósról nevezték el.

Az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél.

A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki. Továbbá, kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alap-infrastruktúra csatlakozási pontjait.

A Miskolc iránytűjének is nevezett, szimbolikus épület új díszkivilágítást is kapott, amit először december 16-án kapcsoltak fel.  Vasárnap ugyanezen a helyszínen a kilátó karácsonyi fényeit kapcsolta fel a polgármester, emellett az érdeklődők részt vehettek az “US a kilátóba” című avató túrán, valamint megtekinthették az Avasi kilátó megújult belső terét, ahol kiállítás, filmek, könyvek és tematikus vásár várta a látogatókat.

Miskolc ikonikus épületének belsejét bemutató Átjáró-ház című program további három napon – december 20. és 22. között – át lesz elérhető.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!