Igen, az SSL Team Hungary, a Sámánok csapata a World Sailing által elismert világbajnokok!

A Star Sailors League Gold Cup verseny a World Sailing, vagyis a nemzetközi vitorlás szövetség által elismert világbajnokság

amelynek a díjkiosztóján a World Sailing elnöke maga adta át a díjakat egy hatalmas világbajnok felirat előtt. A verseny győztesei – vagyis a Sámánok – hivatalosan viselik a nemzetek világbajnokai címet.

Miért kell ezt megismételni, külön hangsúlyozni?

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége minden évben megválasztja Magyarország legsikeresebb sportolóit. Sportújságírók döntik el, hogy ki legyen az év legjobbja egyéni sportolóként, és az év legjobb csapata. Az SSL Team Hungary, a Sámánok természetesen ott vannak a jelöltek között, de a jelöltek listáján – tévesen – nem nevezik őket világbajnoknak. Holott azok. 

A nemzetek világbajnokságának megnyerése óta többen kérdezték tőlem (is), hogy Berecz Zsombor és csapata valóban világbajnokok-e. Nyilván sokakat megzavart, hogy a verseny neve nem világbajnokság, nem World Championship volt, hanem Star Sailors League Gold Cup, a reklám jelmondata pedig az, hogy ez az első labdarúgó világkupa…. vitorlázásban. Ezek alapján még a magyar vitorlás társadalomban is akad olyan a facebookon hol máshol , aki keményen kardoskodik amellett, hogy a Sámánok nem lettek a nemzetek versenyének világbajnokai, “csak” egy Gold Cup győztesei.

Gyorsan ide súgom mellesleg, hogy Berecz Zsombor, amikor 2018-ban az olimpiai Finn dingi osztály világbajnoka lett, akkor a Finn Gold Cupon győzött. Ugyanis  1956 óta, amióta évente megrendezik, Finn Gold Cupnak nevezik a hajóosztály világbajnokságát. Ez az elsődleges neve, és mellette említik, hogy amúgy világbajnokság. Mint ahogy most már a Star Sailors League Gold Cup is az. A nemzetek világbajnoksága.

Világbajnokaink – Fotó: Gilles Morelle

A Star Sailors League verseny a kezdetekben természetesen nem volt világbajnokság, sőt nem volt akkor ilyen nagycsapatos regatta sem, mint amilyennek már a mostani formájában láttuk. Starral, magyarul Csillaghajókkal vívtak a győzelemért a legjobb Star versenyzők és más hajóosztályokból alkalmilag meghívott nagymenők. Berecz Zsombor is részt vett egy ilyenen, miután 2018-ban Finn dingi világbajnok lett, és meghívták erre az eseményre. A cseh Michael Maier mancsaftolt neki, és ők voltak a mezőnyből a legjobb eredményt elért olyan résztvevők, akik egyébként nem Star hajóosztályban versenyeztek. Akkoriban ez a verseny nem volt világbajnokság. Aztán Niklaus úr a kiötlője és megteremtője tovább fejlesztette, és létrehozta ezt a különleges, 56 nemzetet, a vitorlás világot megmozgató sorozatot.

Mitől hivatalos világbajnokság egy vitorlás verseny?

Alapvetően attól, ha a World Sailing, lánykori nevén a Nemzetközi Vitorlás Szövetség annak ismeri el. Ehhez bizonyos feltételeket teljesíteni kell. Például a legfontosabbat: a résztvevő nemzetek elégséges számát. Nos, ez aztán bőven megvolt! Ugyan milyen verseny teljesítené ennél jobban ezt a kritériumot, mint ez a verseny, amelyen 56 nemzet vitorlázói vetélkedtek?

Egyébként, a világbajnoki címről – amennyire tudom – a Magyar Vitorlás Szövetség is kapott hivatalos értesítést.

A világbajnok SSL Team Hungary – Fotó: Martina Orsini

Remélem a MUOSZ listáján is kijavítják az SSL Team Hungary eredményét, ők ugyanis a nemzetek világbajnokai.

Talán lehetnek ők az ÉV CSAPATA Magyarországon!

Természetesen tudom, hogy a jelölő szakembereknek sok szempontot kell figyelembe venni, és vannak Magyarországon a vitorlázásnál ismertebb, népszerűbb sportágak, és azokban kitűnő magyar csapatok. De, talán értékelni fogják a körülményeinket – nekünk még a tengerünk is tó – és azt a meglepetést, amit a csapatunk a győzelmével a vitorlás világban mindenkinek okozott, valamint nem utolsó sorban az országreklámot, amit elért.

Még egyszer a győztes Team Hungary, a Sámánok névsora ábécé sorrendben:

Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor

Ez a teljes legénység névsora. Hosszabb-rövidebb ideig mindannyian ott voltak Gran Canarián a három héten át zajló világbajnoki vetélkedésen. Azokat is tartalmazza, akik a futamokon végül nem is versenyeztek, vagy néhány alkalommal rajtoltak a csapatban, esetleg csak az edzéseken, a taktikai megbeszéléseken vettek részt, tökéletes tudású helyettesekként mindig készen állva a beugrásra, ha szükségessé vált volna. Vagyis nekik is kiemelkedően fontos szerepük volt a csapat építésében. Mindannyian világbajnokok.

55 nemzetet győztek le a verseny megnyerésével. De megismételném még azokat a csapatokat, akiket konkrétan, személyesen vertek meg az aranyért vezető út közben, mert nem utolsó névsor: Finnország, Bermuda, Egyesült Államok, Argentína, Németország, Chile, Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország az itt versenyzett 56 nemzet csapatai közül azok, akikkel a Sámánok négyhajós csoportokban a többfordulós selejtezők során, illetve az elődöntő és döntő futamokon győztesen személyesen  is megküzdöttek.

Ruji


























 

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!