SailGP 2024 Abu Dhabi Nagydíj – Élő közvetítés a szombati futamokról 11 órától

Ben Ainslie kiszállt, és a helyét átadta Giles Scottnak

A legeredményesebb vitorlázó, a négyszeres olimpiai bajnok Sir Ben Ainslie kiszállt a brit SailGP hajóból. Marad csapatvezető, de mostantól az America’s Cup kampányra, az INEOS Britanniára koncentrál. A helyére a kétszeres olimpiai bajnok Giles Scott lépett, a ki Finn osztályban csak eggyel kevesebb arannyal bír, mint a nagy Ben. Legutóbb Tokióban minimális különbséggel és némi szerencsével előzte meg Berecz Zsombort.

A sajtóban persze azonnal olvasni lehetett, hogy miért nem a szintén olimpia bajnok, és a csapatban taktikusként szereplő Hannah Mills kapta a posztot és lett volna így az első női SailGP kormányos. Persze aki ideológiák mentén gondolkodik annak hiába mondanák, hogy Mills a taktikus, ráadásul remek taktikus, és egy vitorlás csapatban nem ugrálnak ide-oda a speciális tudást és fegyelmezett munkát igénylő posztok között a csapattagok jó ok nélkül. Hannah Mills is azt mondja, hogy nagyon élvezi a szerepét, ő fejlődik, és reméli, hogy egyszer majd ő lesz az első női kormányos a SailGP-ben. Ő is tudja, hogy majd, amikor kész lesz erre. Akkor majd nem azért (vagy nem csak azért) lesz a kormányos mert nő, hanem mert már alkalmas, felkészült, addigra az egyik legjobb, vagy a legjobb megoldás, és a nő mivolta csak hab lesz a tortán, a sajtó és az ideológiavezérelt vágyálmokban élők ajándéka.

A versenyen a dán hajót ezúttal nem Nicolas Sehested kormányozza, mert otthon maradt második gyermeke születését várva. A helyére Nathan Outerridge ugrott be, aki a SailGP-ből kiszállt vagy kimaradt japán csapat skippere volt korábban, és sokan remélik, hogy jövőre újra állandó szereplő lehet valamelyik csapatban. A próbafutamon jól mentek a franciák, Russell Coutts pedig sokat vár az edzéseken látottak alapján a legutóbb Dubajban utolsó spanyoloktól.

Gyenge szél várható, minden csapat kötelezően a 29 méteres magas riggel versenyez

 











Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!