Farsangi programok, télűző vigasságok, gasztroesemények 2024-ben

A farsang időszakát, mely több hetet is felölel, a vidám és színes ünneplés és a lakomák jellemzik. A farsang hivatalosan vízkeresztkor kezdődik és hamvazószerdán ér véget, amikor kezdetét veszi a nagyböjt. 2024-ben a farsangi időszak január 6-tól február 14-ig tart.

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget – sikertelen üldözését követően végül – a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel.

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át – erre utal az elnevezés is az olasz carneval helyett -, míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is.

A teljesség igénye nélkül készítettünk listát Magyarország településeinek 2024-es farsangi programjairól, az események időrendi sorrendben szerepelnek.

JEGYVÁSÁRLÁS

JEGYVÁSÁRLÁS

Balatoni farsangi programok listája ide kattintva >>

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!