Pert nyert a szankcionált orosz yacht, az Alfa Nero legénysége az elmaradt bérének kifizetésére

Antigua Legfelsőbb Bíróságának ítélete alapján az „elhagyott” Alfa Nero szuperjacht legénysége több mint egy év kifizetetlen bért kell megkapjon

Korábban már írtunk az ukrajnai háború kapcsán szankcionált Alfa Nero szuperyachtról. 

A 81,3 méteres Oceanco gyártmányú szuperjacht 2022 februárja óta vesztegel az Antigua Yacht Club Marinában. A hajót nem kobozták el a tulajdonosától, egyszerűen csak nem engedik kihajózni amíg, úgymond, meg nem vizsgálják, hogy a tulajdonosa szerepel-e a szankciós listákon Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A feltételezések szerint az Alfa Nero a Putyin elnök belső köreihez tartozó Andrej Guriev orosz üzletember tulajdona, de ezt továbbra sem tudják bizonyítani.

Miközben a tulajdonos felkutatása sikertelen, a yacht Antiguán tartózkodása a kormánynak állítólag havi 112 000 amerikai dollárba kerül.

Az elmúlt évben a Nautilus International nevű, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Svájcban hajósokat képviselő szakszervezet vette kezébe a hajó személyzetének érdekképviseletét, miután nem kapták meg a fizetésüket. Se a legénység eredeti tagjai, se azok, akik 2022 márciusa és 2023 áprilisa között dolgoztak az Alfa Nerón.  A hajót 2023. április 11-én zárolták.

A hajó bejegyzett tulajdonosa a Flying Dutchman Overseas Ltd., amely ezután nem nem adott utasítást sem a hajó karbantartásával, sem a személyzettel kapcsolatban. ere alapozva a perben vitatták, hogy vajon a kapitány egyáltalán helyesen adta-e meg a személyzeti névsort.

Az Alfa Nero

A tulajdonos elleni pert a Nautilus, és a legénység nevében Christopher Malcolm Lewis kapitány nyújtotta be az Antigua és Barbuda Legfelsőbb Bírósága elé 2023 szeptemberében.

Emellett a nem szakszervezeti tagok külön keresetet nyújtottak be 439 000 euró kifizetésére. Így az összességében kért összeg összesen körülbelül 2,7 millió eurót tett ki. Az utazási költségekre, az elmaradt hálapénzre, a személyzet képzésére és az ügyvédi díjra vonatkozó további igényeket elutasították. De több, mint egy évnyi munkabér tartozást jogosnak ítélte a bíróság.

„Ez az ítélet több hónapos kemény munka eredménye, és hatalmas győzelem számunkra és az Alfa Nero legénységének. Olyan eredmény, amelyre rendkívül büszkék vagyunk, és az a célunk, hogy a jövőben megismételjük más rászorulók számára is.” – mondja Charles Boyle, a Nautilus jogi szolgáltatásokért felelős igazgatója.

 







Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!