Bence-hegyi kilátó: a velencei Betonvirág, ahonnan elképesztő panoráma nyílik

A Velencei-hegységben emelkedő Bence-hegyi kilátó egy olyan pont, amely gyönyörű panorámát kínál a környező tájra és a Velencei-tóra.

A kilátó nevét is adó Bence-hegy magassága 232 méter, része a Velencei-hegységnek és a Dunántúli-Középhegységnek. Csúcsán 1965 novemberében jelent meg az első kilátó.

A leselejtezett, negyvenhárom méter magas olajfúrótorony huszonhárom éven át töltötte be a neki szánt feladatot. Karbantartás híján elöregedett, életveszélyessé vált és 1988 szeptemberében felrobbantották, ugyanis lebontani, a szerkezete miatt, nem lehetett.

Több mint negyedszázad telt el, míg 2014 végén pályázatot írtak ki egy új kilátóra, amelyet 2018 márciusában nyitottak meg.

Az új építmény, a mintegy húsz méter magas kilátószinttel rendelkező, egy szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető torony kőből, illetve színezett betonból készült. Különlegessége, hogy minden irányból más alakúnak tűnik.

Kilátószintjére 118 lépcsőfok vezet fel. A torony több pontján a környék védett állat-, és növényvilágával ismerkedhetünk meg.

A kilátó magassága lehetővé teszi, hogy a látogatók körpanorámában gyönyörködjenek: nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet és a Vértes, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatják, ha elég tiszta az idő.

A Bence-hegyi kilátó ideális hely a természet szerelmeseinek és azoknak, akik szeretik felfedezni a környező vidéket. A Velencei-tó és környéke gyönyörű tájakat kínál, és a kilátóból megcsodálható panoráma igazi élményt nyújt a látogatóknak.

A kilátó közvetlen környéke is szépen karban tartott, a parkolóból lépcsősor vezet fel az építményhez, amely köré padokat és asztalokat is kihelyeztek a megfáradt túrázók nagy örömére. A toronyba jegyvásárlás után automata beléptető kapun tudunk bemenni.

A kilátó nyitvatartási ideje:

Január 1 – március 31. között: 10.00-17.00
Április 1-30. között: 10.00-18.00
Május 1 – augusztus 31. között: 10.00-20.00
Szeptember 1 – október 31. között: 10.00-18.00
November 1 – december 31. között:10.00-17.00
Hétfő szünnap.

Jegyár: 800 Ft/fő. (6 év alatt ingyenes.)

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!