10 bakancslistába illő akadálymentes kirándulóhely kerekesszékkel

10 akadálymentes kirándulóhely kerekesszékkel

Bár sokan azt gondolhatják, hogy kerekesszékkel kirándulni lehetetlen küldetés, valójában csak annyi a feladatunk, hogy körültekintően válasszuk meg az úti célunkat. A fizikai és szellemi egyensúly megőrzéséhez nagymértékben hozzájárul a természet közelsége és sokszínűsége, ezért most összegyűjtöttük, melyik az a 10 bakancslistába illő akadálymentes kirándulóhely kerekesszékkel, amit nem érdemes kihagyni.

Bővítenéd a gyűjteményt? Kommentben várjuk a tippeket!

10 akadálymentes kirándulóhely kerekesszékkel

Séta a tatai Öreg-tó körül

A vár mellett található a meseszép fekvésű Öreg-tó, amelynek a helyén egykor mocsárvilág terült el. Az Öreg-tó Magyarország legrégebbi, mesterségesen kialakított halastava, népszerűsége a helyiek és a turisták körében is évről évre egyre nő.

Egy tó körül tett séta alkalmával érdemes felkeresni Öveges József professzor szobrát, de az Öreg halász szobra és a tó medrében álló Keresztelő Szent János szobor is bakancslistás látnivaló Tata városában.

Gyönyörködj a síkfőkúti tavak látványában!

Síkfőkút Noszvaj üdülőövezete, az Egerből és Noszvajról érkező turisták kedvelt célpontja.  A mesterséges tavak környékén étterem, büfé és játszótér várja az ide érkezőket. 

Tipp: A noszvaji Szerelmes Meseút néven ismert kincskereső játék a lakatokkal zárt színes meseládikókról és vidám feladatokról ismert. Az állomások többsége kerekesszékkel is felkereshető.

Fedezd fel Búbánatvölgy szépségeit!

Búbánatvölgy az egyik legszebb kirándulóhely a Dunakanyarban, a tavak környéke ideális választás a kisgyermekes családok, a kutyás kirándulók, a horgászok és a környéken túrázók számára.

Jó hír, hogy a völgyben betonúton lehet haladni, így akár kerekesszékkel is meg lehet hódítani a legszebb részeket. A terület nincs zsúfolásig tele kirándulókkal, ráadásul azt is eldönthetjük, hogy piknikezzünk, vagy a közeli látogatóközpontban ebédeljünk.

Hangulatos városnézés a tapolcai Malom-tó körül

A látnivalókban bővelkedő meseszép Tapolcát a Balaton-felvidék különleges tanúhegyei veszik körül, a várost mindenképpen érdemes felfedezni egy családi, vagy baráti kikapcsolódás során.

Az 1930-as években jött létre a Tapolca-patak felduzzasztásával a két részre tagolódó tóegyüttes: a Felső vagy Nagy-tó, amelyet Malom-tónak nevezünk, és a malmot hajtó Kis-tó. A Malom-tó környéke mediterrán hangulatot áraszt és festői látványt nyújt, ráadásul több étterem is található a tavaknál.

Ismerd meg a Miklós-Deák-völgyi tavak környékét!

A Miklós-deák-völgyi tavak vadregényes környezetben fekszenek, Pilismarót közelében, a Pilisi Parkerdő területén. A tavakhoz vezető út a pilismaróti templomtól indul, az út elég jó minőségű ahhoz, hogy kerekesszékkel is könnyen lehet rajta haladni.

Kalandozás a Bertényi Miklós Füvészkertben

A Bertényi Miklós Füvészkert a visegrádi Ördögmalom étterem mellett fekszik, 2 perces sétára a Telgárthy-réttől és a legközelebbi parkolótól.

A bejáratnál álló faházikótól 2-3 perc alatt eljutunk egy kis tóhoz és egy hídhoz, ahol padokat és asztalokat is találunk. Itt megállhatunk akár piknikezni is, ha pedig úgy döntünk, hogy útnak indulunk, bármelyik ösvényre kanyarodunk rá, hamarosan sokkal vadregényesebb világba csöppenünk.

Merülj el a mezőkövesdi matyó skanzen színeiben!

A mezőkövesdi Hadas városrészben található a „matyó skanzen”, a 100-150 éves parasztházakban számos alkotóház található, ahol a bútorfestés, fazekasság vagy épp a mézeskalács készítés fortélyaiba is betekintést nyerhetünk.

A Bútorfestő Alkotóháznál Kovács András asztalosmester és népi iparművésztől történeteket hallhatunk a bútorfestés hagyományairól, a Mézeskalácsos Házba pedig már messziről hívogat az ínycsiklandozó mézeskalács illat.

A balatonvilágosi Csók István sétány panorámája

A balatonvilágosi Csók István sétány, vagy más néven „aligai Magaspart” a Balaton egyik legkülönlegesebb kilátópontja. Örök kérdés, hogy ez, vagy az akarattyai part/ Kisfaludy sétány ajándékoz-e meg szebb panorámával.

Mindkét sétány különlegessége, hogy úgy érezhetjük, a lábunk alatt fekszik a csodás Balaton. 

Pisztrángozás a Szalajka-völgyben

Szilvásvárad legismertebb része a Bükki Nemzeti Parkban fekvő Szalajka-völgy, ahol a Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás és a Sipovics tengerszem mellett még rengeteg látnivaló rejlik.

Aki itt kirándul, annak kihagyhatatlan program a „pisztrángozás„. Frissen készült pisztrángot több helyen is vásárolhatunk a Szalajka-völgyben sétálva, van, ahol olajban sütik ki, míg olyan helyet is találtunk, ahol bükkfán füstölik.

Látogatás a bajnai Sándor-Metternich-kastélyban

Bajna legmagasabb pontján áll a hazai klasszicista építészet kiemelkedő alkotása, az Ördöglovas kastélya. A Sándor-Metternich-kastély főépületének földszinti része akadálymentesen látogatható.

A földszinten archív fényképek, tervek, festmények és interjúk segítségével bemutatják az épület történetét, valamint a kastélyhoz kapcsolódó, majd’ harminc éve zajló régészeti és művészettörténeti kutatások eredményeit.

Még több akadálymentes kirándulóhely kerekesszékkel

Olyan kirándulóhelyeket keresel, amelyeket kerekesszékkel is célba lehet venni? A Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunkban is számos akadálymentes tippet találsz!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: depositphotos.com

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.