A Bodonyi-tó, ahova télen is érdemes ellátogatni

Bodony, a csodálatos palóc falu a Mátraalja egyik legősibb települése.

A Parádi-medence és a Mátrahát határán fekvő, műúton csak déli irányból, Parádról megközelíthető község természeti szépségei, számos látnivalója, barátságos és vendégszerető lakossága sokakat vonz a településre.

Bodony egy olyan hely, ahol a látogatók kikapcsolódhatnak a természetben, valamint megismerhetik a vidéki Magyarország varázsát.

Egy kis történelem:

Az Árpád-kori település egykoron az Aba nemzetség birtoka volt. Nevét először az egri káptalan 1275. évi határjáró levele említi meg. Bodony földesura 1603-tól a Rákóczi család volt. 1708-ban Rákóczi Erzsébet elhunyt, és így a debrői uradalmat Bodonnyal együtt II. Rákóczi Ferenc és testvére, Júlia örökölte. A fejedelem birtokait 1711 után a császári elkobozta és Althan Mihálynak adományozta. 1741-től Grassalkovich Antal lett a terület tulajdonosa, de 1776-1824 között az uradalmat az Orczy család bérbe vette a Grassalkovichéktól. 1854-től gróf Károlyi György lett a földesúr.

A hagyomány szerint a falu egykor „Kisbodon-berkibe” feküdt, majd az ott lakó nyolc ház népe beköltözött a falu mai helyére. A falu 15. századi temploma igazolja, hogy a falu a középkor óta jelenlegi helyén fekszik.

Egyébként népviselete és hagyományai mellett legnagyobb híressége e templom, amelynek szentélye sokszögben záródó, ez mindenképpen előző stílusjegyeire utal. Temetőjében 17. századi harangláb áll, a községháza palóc építészeti hagyományokat őrző tornácos parasztház. A falu határában a Kiskata-réti-patak duzzasztásával víztároló épült.

A Bodonyi-tó, vagyis Kiskata-réti víztározó a Bodonyi Horgász Egyesület gondozásban a környék egyik legkedveltebb horgász- és pihenőhelye. A falu központjától kb. 2 kilométerre, festői táji környezetben, a falu nyugati határában található, megközelíteni a Petőfi utcán végighaladva lehet.

A horgászokat, és természetesen a kirándulókat parkosított, szépen rendbe tett környezet várja.

A víztározó déli gátjáról, valamint a Bodonyi-fennsík északra benyúló csücskéről gyönyörű panoráma nyílik a Mátra és a Bükk irányába egyaránt. Elsősorban a Mátra keleti gerincének vonulata és a Kékes monumentális tömbje tűnik fel, illetve Galyatető sziluettje is kirajzolódik

Őszi estéken a környék szarvasbikák bőgésétől hangos, így a Mátra mélyére sem kell merészkedni, ahhoz hogy hallhassuk ezt az érdekes hangot.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!