Évszázadok nyomában: a cikói Máriaszéplaki templomrom

A történelem lapjain átívelő romok számtalan, olykor misztikus történetet hordoznak magukban.

Az egyik ilyen különleges helyszín a cikói Máriaszéplaki templomrom, mely a múlt és a jelen találkozásának színtere, s egy olyan időutazásra csábít, ahol a középkor leheletét érezhetjük.

A templom eredetéről különbözőképpen vélekedtek a történészek, sokan itt vélték megtalálni a Czikádori Apátságot, de bebizonyosodott, hogy a Johannita lovagrendé volt. Feltehetően a templomot is a rend emelte valamikor a 13. század közepén, annyi bizonyos hogy egy 1498-as adat már említi Széplak plébániáját. A falu ekkor a felhévizi Szentháromságnak nevezett káptalan birtokában volt és a 16. században, a török harcokban pusztult el.

A templom téglából épült, egyenes záródású a szentélye, lépcsőzetesen tagolt diadalívvel, fölötte a hajó keleti oromfalával és a hajófalak indulásával. A kiásott alapfalak mintegy 17 méter hosszú, 7,6 méter széles hajót mutatnak, a déli hajófal két pillérrel nyitott a hajófal teljes hosszában csatlakozó déli bővítmény felé, míg az északi hajóhoz fele hosszúságban csatlakozik bővítmény. A hajó nyugati végében toronypár állott.

Ma már csak a szentélye áll. Halványan láthatók még egy régi freskó maradványai, előtte bádog kereszt függ. Valamikor a hívek háláját kifejező táblácskák százai borították a falakat, mankókat is iderakták a gyógyultak. Imakönyvek százait halmozták fel itt, tele értékes, régi családi feljegyzésekkel.

A Máriaszéplaki templomrom ma már nem csupán egy egyszerű rom, hanem egy misztikus helyszín, mely magával ragadja az idelátogatókat.

A falak között sétálva az ember könnyen elképzeli, hogy itt egykoron zajlott az élet, s hogy a kövek mesélnek nekünk egy elfeledett időről. Megmaradt köveit egy varázslatos atmoszféra lengi körbe, mely megidézi a múlt szellemét, és inspirációt ad az elmélkedésre és a megértésre.

A romantikus romok több költőt és írót megihlettek, így Vörösmarty Mihály, Náray Antal és Illyés Gyula műveiben is szerepet kapott a híres Máriaszéplaki zarándokhely.

Megközelíteni legkönnyebben a cikói vasúti megállótól induló sárga romjelzésen haladva lehet.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!