Kőszeg: egy kicsiny város nagy történettel

A nyugat-magyarországi tájban, a Kőszegi-hegység ölelésében megbúvó Kőszeg egy olyan hely, amely garantáltan elvarázsolja a látogatót.

A kisváros sokkal többet rejt, mint azt első pillantásra gondolnánk: tele van történelemmel, festői helyekkel és számos érdekességgel, amelyek mind megérdemlik, hogy felfedezzük őket.

A leginkább lenyűgöző jellegzetessége talán a Kőszegi vár, mely egykor fontos szerepet játszott Magyarország történelmében, és ma is büszkén állva emlékeztet minket a múltra.

De nem csak a vár teszi Kőszeget különlegessé. A városban számos más látnivaló is vár ránk, például a főtér, mely tele van hangulatos kávézókkal és éttermekkel, valamint gyönyörű épületekkel.

A város neve számos történelmi eseményhez kötődik, legismertebb talán a 16. századi ostrom, amikor is a kisváros hősi ellenállást tanúsított a török sereg támadásával szemben. A híres ostrom ma is él az emberek emlékezetében, és az ilyen történelmi epizódok a város mélyén érezhető hűség és kitartás szimbólumai maradnak.

Kőszeg történelme azonban sokkal korábbra nyúlik, mint az 1532-es török ostrom. Egyes kutatók szerint már 802-ben Kőszeg ősi várát említi Nagy Károly krónikása Castellum Guntionis néven. Ami bizonyos, hogy a kőszegi “felsővár” (a mai Óház kilátó helyén) már a tatárjárás idején létezett.

Kőszeget nem véletlenül nevezik az ország egyik legszebb és legromantikusabb településének. Macskaköves utcái, ódon fényű lámpái, gyönyörű színes kis házai, valamint középkort idéző varázslatos hangulata rabul ejtik a látogatót. Kőszeg azon kevés városok közé tartozik, amelyeknek középkori városfala még sértetlenül áll, és városszerkezete alig változott az idők során.

A Kőszeg történelmi belvárosában fekvő Fő tér végleges formáját 1894-ben nyerte el. A tér jellegzetessége, hogy közvetlenül egymás mellett két templom is áll. Ennek hátterében a város német-magyar kétnyelvűsége áll. A lakosság a 16-17. századig közös templomot használt, de ezután a magyar protestánsok egy új templomot (Szent Imre) építettek a régi mellé (Szent Jakab). Így a régit ettől kezdve csak a németajkú kőszegiek használták.

A Hősök kapuja helyén eredetileg a 14. században emelt, ún. Déli városkapu, más néven „Alsó-torony”, azaz a város legfontosabb bejárata állt. Ezt 1880-ban elbontottak, majd a helyén 1932-ben, a város török ostromának 400. évfordulóján épült a Hősök tornya, mely rövid idő alatt a város jelképévé vált.  A torony nevét onnan kapta, hogy oldalfalain a török csatában és az első világháborúban elesett hősöknek állított emléktáblák láthatók.

Kőszeg nemcsak a múltba, hanem a természet szépségeibe is elvarázsolja az embert.

A környező hegyek gyönyörű túraútvonalakkal kínálnak lehetőséget a természet közelségének élvezetére. Az Írott-kő vagy a Vár-hegy csúcsáról lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra, és a friss hegyi levegő feltölt energiával és inspirációval.

Kőszeg egyszerre őriz múltat és épít jövőt. A város lüktető szíve mindig nyitott a vendégszeretetre és az új élményekre. Akár egy rövid kirándulás, akár egy hosszabb tartózkodás alkalmával, Kőszeg mindig emlékezetes élményeket nyújt mindazoknak, akik szeretnék felfedezni a történelem és a természet varázslatos világát együtt.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!