Magyarország turisztikai díjakat és elismeréseket kapott Kínában

by Kassay Tamás

Kína a világ egyik legfontosabb küldőországa, Magyarország számára is fókuszban van a beutazó turizmus fejlesztése. 2023-ban mindössze az összes külföldi vendégéjszaka 1,26%-át adták a kínaiak, ennek ellenére vitán felül áll, hogy az onnan érkező turistákban óriási potenciál van. Az MTÜ most arról számolt be, hogy 5 jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor Kínában.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Közel 200 millió kiutazójával Kína a világ egyik legnagyobb küldőpiaca, ezért kiemelten fontos a magyar turizmus számára is. Emiatt is nagy jelentőségű, hogy Magyarország érdemelte ki a Minőségi Desztináció arany fokozatát az egyik legismertebb és legnagyobb múltra visszatekintő utazási magazin, a National Geographic Traveler kínai kiadásától. Továbbá a szintén népszerű nemzetközi Voyage Magazine Kínában megjelenő verziója az Év új feltörekvő desztinációjának választotta országunkat.

Emellett két díjat is nyert az MTÜ Kína vezető turisztikai médiuma, a National Tourism News versenyén: a Legjobb térségi innovációk és azok promóciója kategóriában dobogós helyezést ért el, valamint a TOP 5 legjobb tanulmányút díjazottjai között is helyet kapott hazánk. Az egyik meghatározó szálláshelyfoglaló platform, a Tongcheng Travel pedig 2023 legjobb partnere címmel jutalmazta a kínai-magyar turizmus fejlesztéséért megvalósított együttműködéseket.

Tavaly Kínából négyszeresére nőtt a vendégforgalom 2022-höz képest hazánkban, 2024-re pedig további bővülés várható. Ez annak is köszönhető, hogy a Schengeni-övezet államai közül elsőként Magyarországon fogadhattunk Kínából érkező turistacsoportokat az év eleji nyitás után. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató központ adatai szerint 2023-ban 320%-kal több kínai turista érkezett Magyarországra, mint a csúcsévnek számító 2019-ben.

Jó lenne azt tudni, hogy számokban ez pontosan mennyit jelent, ugyanis egy nagyon alacsony bázisról elért 320%-os növekedés bár jó irány ugyan, de nem értékelhető önmagában eredményként. Ehhez tudni kellene a pontos értékeket, hogy tudjunk viszonyítani a korábbi „békeévekhez”, valamint a többi küldőország eredményéhez. Ezt a cikk végén megteszem – a szerk.

„A várva várt határnyitástól folyamatosan promotáljuk hazánkat a nagy potenciállal bíró kínai utazók körében a nemzetközi értékesítési stratégiánkkal összhangban. Megerősítettük jelenlétünket a kínai piacon, és a turisztikai szakmai partnereinkkel is megszilárdítottuk az együttműködéseinket. Kampányainkban nagy hangsúlyt fektettünk egyedülálló természeti kincsünk, a termálvizünk bemutatására. Büszkék vagyunk az elnyert díjakra, hiszen megmutatják, hogy jó úton járunk a kínai látogatók megszólításában”

– mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Spabook vélemény: Fontos piac a kínai, sőt, az egyik, ha nem a legfontosabb, amire érdemes figyelmet fordítani és szolgáltatásokat fejleszteni számukra. Ami viszont biztos, hogy a kínaiak által eltöltött vendégéjszakák száma nem éri el a 250 ezer vendégéjszakát a KSH adatai szerint. A 2023-at megelőző években pedig kínai turisták lényegében nem utazhattak ki az országból, így hazánkba sem érkezhettek, a bázis nagyon alacsony.

2023-ban turisztikai szálláshelyeken az előző évhez képest 2,5 százalékkal több, közel 41 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb (21,4 millió), a külföldiek 12 százalékkal több (19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken. A kínai turisták tehát a külföldi beutazók által generált vendégéjszakák 19,5 millió vendégéjszakának mindössze 1,26%-át (~250 ezer) adták 2023-ban:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben