Tavasz várás a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

A Vácrátóti Botanikus Kert, amely Budapesttől alig egy órányi távolságra fekszik, egy igazi természeti gyöngyszem, ahol a város zajától távol, a természet csodáit fedezhetjük fel.

A kert, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt, a tavaszi hónapokban mutatja meg igazán varázslatos arcát, amikor minden életre kel, és a virágok színpompájukkal betöltik a tájat.

A Botanikus Kert történelmi háttere

A Vácrátóti Botanikus Kert több mint 200 éves múltra tekint vissza, alapjait 1821-ben fektették le. Eredetileg egy grófi magángyűjteményként jött létre, melynek célja a különféle növényfajok gyűjtése és tanulmányozása volt. A 19. század folyamán a kert gyorsan bővült, köszönhetően a világ különböző tájairól érkező botanikus expedícióknak, amelyek új növényfajokat hoztak ide.

A kor divatjának megfelelő szentimentális tájképi kertben műromokat, malmot, mesterséges vízesést, dombokat építettek, valamint egy komplex tórendszert is kialakítottak a kerten átfolyó Sződ-Rákos patak vízének felhasználásával.

A 20. században a kert állami tulajdonba került, és hivatalosan is botanikus kertként kezdte meg működését. Ebben az időszakban jelentősen bővült a növénygyűjtemény, és a kutatási tevékenységek is intenzívebbé váltak. A kert ma hazánk egyik legjelentősebb botanikai kutatóintézménye, ahol a növénytudományi kutatások mellett nagy hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre és a fenntarthatóságra is.

Műrom, a kert épített dísze

Az Iker-tó és a patak ölelésében, évszázados fák rejtekében áll az elmúlást megidéző, gótikus stílusú Műrom. Azt hihetnénk, időtlen idők óta áll itt, és aprózzák lassan a századok, pedig a kastélykert szinte legutolsó elemeként készült el 1904-ben. Eleve romnak épült, mint az a tájképi kertek korszakában teljesen természetes volt. Magyarországon is több neves kastélykertet díszített műrom, az egyik ilyen a híres Tatai Angolpark műromja. A rom mint kertművészeti elem már korábban is jelen volt az itáliai kertekben, de a XVIII. században új értelmezést és nagy figyelmet kapott.

Vízimalom, mely sosem őrölt

A legfeltűnőbb kerti stíluselem a Vízimalom, amely sohasem őrölt gabonát, se nem fűrészelt, se más munkát nem végzett, csupán dísznek, kerti pihenőhelynek készült 1890-ben. Korábban nádtető borította, jelenleg egy vele egykorú épület bontott cserepe fedi. A hangulatos faépület filmek kedvelt forgatási helyszíne is, melyek közül az 1943-ban Szeleczky Zita főszereplésével készült Zenélő malom című film után sokan így is nevezik. Átellenben a Sziklaalagút vezet ki egy tóparti hangulatos padhoz, ahonnan a Sziklás-tó vizét és környezetét szemlélhetjük.

A Botanikus Kert tavaszi arculata

Ahogy a hosszú tél véget ér, s a napi átlaghőmérséklet emelkedik és hosszabbodnak a nappalok, a kikeleti virágok tarka szőnyeget terítenek a Nemzeti Botanikus Kert fái alá. Ezek az úgynevezett geofita növények kifejezetten akkor nyílnak, amikor a fáknak még nincs lombjuk, ezért a fény könnyen lejut a gyepszintre.

Az út menti táblák és információs pontok segítségével a látogatók megismerhetik a kert növényvilágát, és betekintést nyerhetnek a botanikai kutatásokba is, amelyek a kert egyik fő misszióját képezik. A Vácrátóti Botanikus Kert nem csupán egy hely a kikapcsolódásra és szabadidő eltöltésére, hanem egy élő laboratórium is, ahol a növények megőrzése és tanulmányozása folyik.

Látogatási információk

A Vácrátóti Botanikus Kert egész évben várja a látogatókat, de a tavaszi hónapokban különösen ajánlott ellátogatni ide. A kert minden nap nyitva tart, február 28-ig 8-tól 16 óráig, március 1-től november 1-ig 8-18 óra között látogatható, a beltéri kiállítóterek február 28-ig 8.30-15.30, március 1-tól 8.30-17.30 között, de hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak.

Jegyárak: felnőtt 2200 Ft, felnőtt munkanapokon, hétfőtől-csütörtökig  1800 Ft, nyugdíjas/pedagógus/diák 1500 Ft.

A Vácrátóti Botanikus Kert nem csak egy gyönyörű hely a kikapcsolódásra és a természet felfedezésére, hanem egy olyan kulturális és tudományos intézmény is, ahol megismerhetjük és megőrizhetjük a növényvilág sokszínűségét. Tavasszal, amikor minden virágba borul, és az élet újra kezdődik, különösen érdemes felkeresni ezt a csodálatos helyet, hogy részesei lehessünk a természet megújulásának.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!