SailGP Sydney 2024 – Az elvárásoknak megfelelve győztes az ausztrál csapat

Rend az Abu Dhabi döccenés után

A 8. fordulóban az ausztrál csapat ebben szezonban először nem jutott be a hármas döntőbe. Így most, amikor hazai vizeken következett a KPMG Australia SailGP Tom Slingsbyt nem pusztán a szurkolók elvárása hajtotta, hanem a saját sikerigénye is. Ő és csapata maximálisan teljesítette a feladatot.

A szombati három futam után a dán , az ausztrál és az új-zélandi csapat vezette az eredménylistát, a vasárnapi két menettel csak annyi változott, hogy az ausztrálok és a kiwik helyet cseréltek, de ők hárman vívták a döntőt. Érdekesség, hogy az új-zélandiak hajóját ezúttal Nathan Outerridge kormányozta, mert Peter Burling első gyermeke születése miatt távol maradt. A helyettesítés jól sikerült.

A teljes mezőnyös futamokon vasárnap megszületett az újonc német csapat első SailGP futamgyőzelme.  De ők mutatták be a leglátványosabb piruettet is, amikor szombaton egy bójánál nem fértek be a franciák mellett a pályajelhez, elszáguldottak mellette, majd kis híján egy látványos borulással, de mindenesetre egy másodpercekig tartó boruláshatáron ágaskodással fejezték be a mutatványt.

Emellett sokan figyelték a svájciakat, mert a héten Sebastian Schneiter zokon vette, hogy Tom Slingsby kifakadt, amikor  a svájci csapat skippere a verseny előtti sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy egí hetedik hely esetén is elégedett és büszke a csapata teljesítményére. Amikor Slingsby szóvá tette, hogy ennyivel nem lehet elégedett, még ha újonc is, Schneiter visszaszólt. Nos, ezután a futamokon úgy tűnt, hogy a javuló teljesítménnyel (7., 7., 6., 3.) vitorlázó svájciak a mezőny első felébe is bekerülhetnek, de aztán az ötödik futamon tizedikként értek célba, és így ismét csak 8-ak lettek.

A hazai szurkolóknak aggodalomra adhatott okot, hogy a csapatuk a futamok során egyre gyengébben teljesített (1., 2., 4., 5., 8.). Ám ezután a döntőben az első három SailGP szezonban mindannyiszor végső győztes Slingsby vezette ausztrálok szoros küzdelemben a dánokkal visszaállították a nekik megszokott világrendet.

Agárdi hangulat Sydneyben

A mostani SailGP pálya, a közepén egy szigettel, óhatatlanul eszembe juttatta az egykori velencei-tavi vitorlás futamokat, amikor a hetvenes években a versenyterület közepén még két méretes nádsziget tanyázott. Ugyanúgy kerülgetni kellett, ahogy most a szigetet az F50-es katamaránoknak. Emiatt a hozzánk érkező balatoni versenyzők állandó céltáblái voltunk mi velencei-taviak, és amikor legyőztük őket – kezdetben még csak az utánpótlás hajóosztályokban –, akkor olyan nevekkel illették a győztest, mint például a “tó legjobb csáklyása”.
De, aztán elvertük őket a Balatonon is…

Az ausztrál SailGP eredménylistája

Hely. Orsz. Kormányos 1. fut. 2. fut. 3. fut. 4. fut. 5. fut Össz. D.hely
1. AUS Tom Slingsby 1 2 4 5 8 35 1.
2. DEN Nikolai Sehested 2 3 2 4 4 40 2.
3. NZL Nathan Outerridge 3 5 1 2 7 37 3.
4. FRA Quentin Delpierre 5 4 3 9 1 33
5. ESP Diego Botin 4 1 8 7 6 29
6. GER Erik Heil 5 8 5 1 9 24
7. GBR Giles Scott 9 6 7 6 5 22
8. SUI Sébastien Schneiter 7 7 6 3 10 22
9. USA Taylor Canfield 6 9 9 10 3 18
10. CAN Phil Robertson 10 10 10 8 2 13

 

Az Ausztrál Nagydíj futamainak közvetítése – 1. nap

Az Ausztrál Nagydíj futamainak közvetítése – 2. nap














Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!