Időutazás a középkorba: a csempeszkopácsi Szent Mihály-templom titkai

A magyarországi történelmi nevezetességek között számos kincs bújik meg, amelyek nemcsak a múltba repítenek vissza minket, hanem a művészet és az építészet lenyűgöző alkotásaiként is tiszteletet parancsolnak.

A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom éppen egy ilyen hely, ahol a történelem és a hit találkozik, egyedülálló módon ötvözve az építészetet és a spiritualitást.

Csempeszkopács község két középkori kisnemesi falu, Csempeszháza és Kopács egyesüléséből jött létre. A település kopácsi falurészén már 1250-ben állt egy román kori templom, ebből jött létre a Szent Mihály plébánia­templom.

Tornya néhány évtizeddel később épült, de ezzel együtt is látszik messziről, mennyire arányos az épület minden részlete. Az építés harmadik fázisa a 17. századra tehető, amikor megépült a belső térben a boltíves karzat, amely a férőhelybővítést szolgálta, talán éppen akkor, amikor az evangélikusoké volt az épület (1526-1663 között), amelynek egyébként 1342-ben már biztosan Szent Mihály arkangyal volt a védőszentje.

A templom egy kis mesterséges dombon áll, téglából épült, falazatából római kori téglák és sírkőmaradványok kerültek elő. Az egyhajós, szabadon álló templom funkciójában, építészeti tömeg- és részletképzésében egyaránt kicsinyítetten a Jáki kegyúri templom hatását mutatja. A művészettörténészek szerint valószínűleg ugyanazok a mesteremberek építették, akik a jáki templomot. Külső felületét a barokk korig nem vakolták be.

A hajó északi falán Dorfmeister István Szentháromság című képe látható rokokó keretben, oromzatán Szent Mihály főangyal fából faragott szobra áll. Az épület a román kori falusi építészet egyik kimagasló emléke.

A templomot körülölelő parkot 2001-ben alakították ki, ahol helyet kapott Módi Péter Eleink című szobra, a templomtéren álló ősfákat az első világháborúban elhunytak emlékére ültették.

A templom Magyarország egyik legkisebb, működő temploma. Építészeti értékei mellett nem halványulnak el funkcionális értékei sem. A templomban rendszeresen tartanak katolikus miséket és evangélikus istentiszteletet is. Emellett a templom a megye egyik leglátogatottabb műemléke.

A templom egész évben látogatható, de hivatalos nyitvatartása nincs, kérésre a gondnok (+36205768900) nyitja ki ajtaját az érdeklődők részére.

Közlekedési információk

Csempeszkopács könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt. Parkolni a templom mellett, az Árpád téren lehet. A helyközi autóbuszokról Csempeszkopács, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni, s a kereszteződésben délnyugat, azaz Sarokpolány irányába kell elindulni a Rákóczi Ferenc utcán, kb. 500 métert kell sétálni az templomig.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!