Március a Barlangok Hónapja – bújjunk mélyre a föld alatti csodák világába

Márciusban egy rendkívüli programsorozat keretében ünnepeljük a föld alatti világ csodáit: a Barlangok Hónapja kezdeményezés kerül megrendezésre országszerte.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a barlangok tudományos, kulturális és turisztikai jelentőségére, valamint a barlangi ökoszisztémák megőrzésének fontosságára.

A Barlangok Hónapja során számos izgalmas program várja az érdeklődőket. A programok célja, hogy közelebb hozzák a nagyközönséget a barlangkutatás izgalmas világához és bemutassák a barlangokban rejlő természeti kincseket.

A barlangok nemcsak természeti szépségükkel bűvölnek el, hanem fontos szerepet játszanak a Föld ökoszisztémájának megértésében. A barlangokban élő speciális élővilág és cseppkőképződmények kulcsfontosságúak a biológiai és geológiai folyamatok tanulmányozásában. Emellett a barlangok a történelem és az őstörténet tanúi is, hiszen ősi emberi leletek, művészeti alkotások és más kulturális emlékek is előkerültek már a mélységeikből.

A programsorozat remek alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a barlangok tudományos, kulturális és környezeti jelentőségére, és ösztönözze az embereket a barlangok védelmének és megőrzésének fontosságára.

A 2024-es Barlangok Hónapja túrái nemzeti parkokként:

Aggteleki Nemzeti Park

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

  • Március 2., 9., 15., 23., 29.: Baradlamanó túra

Hallottál már arról, hogy létezik egy elvarázsolt, föld alatti Meseország? Ha kíváncsi vagy arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, akkor vegyél részt e mesés barlangtúrán, ahol a Baradlamanó bemutatja birodalmát. Kifürkészheted a mélység titkait, zenét hallgatva csodálhatod meg a szebbnél szebb cseppköveket.

Időpont: 10.30
Jelentkezés: Információs Iroda – Aggtelek, +36 48 503 000, informacio@anpi.hu
Részvételi díj: 3200 Ft/fő teljes árú, 2500 Ft/fő kedvezményes, 1000 Ft/fő óvodás (3-6 éves korig). 3 év alatt a részvétel díjmentes.

A kampány részeként egész hónapban 20% kedvezmény a felnőtt jegyárból.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

fotó: BfNPI

  • Március 2.: Geotúra Balatonfüred térségében a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával

A Barlangok Hónapja keretében március 2-án (szombaton) a Balatonfüred környéki hegyeken-völgyeken kanyargó geotúra két kilátót, három barlangot is célba vesz, kevésbé ismert látnivalókat is tartogató útvonalon. A túra előtt lehetőség nyílik a megújult, látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlang kedvezményes megtekintésére, ahol a geotúra vezetője tart 30 perces interaktív programot a túra résztvevői számára.

Helyszín: Balatonfüred térsége
Ár: Felnőtt: 2000 Ft/fő; gyerek: 1000 Ft/fő
Találkozó helye: Lóczy-barlang Látogatóközpont
Találkozó ideje: Barlangi séta: 9:00 óra; gyalogtúra kezdete: 10:00 óra
Időtartam: 7 óra
Táv: rövid táv: 3-4 km; hosszú táv: 14 km

  • Március 10.: Geotúra a “karszt útján” a Cuha-szurdok sziklavilágában

A résztvevők Zirctől egy egy ámulatba ejtően szép tájon keresztül haladó közös vonatozásnak lehetnek részesei, melynek során sok érdekességet hallhatnak az ország egyik legvadregényesebb erdei vasútvonaláról és a Bakony változatos földtani felépítéséről. A gyalogos túra szakasz a Bakony szívében, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyében vezet. Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a második túráról visszaérkezőket, vagy egy korábbi vonattal visszautazni. A továbbhaladók az Alsó-Cuha szurdok világába kukkanthatnak be egy további 3 órát igénylő, 5 km hosszú túrával.

Gyalogos túra 1. szakasz: 5 km a Porva-Csesznek vasútállomás – Vinye távon
Gyalogos túra 2. szakasz: 5 km a Vinye–Hódos-ér-Pakucs-pihenő – Hódós-ér – Vinye

Helyszín: Cuha-szurdok
Ár: Felnőtt: 2000 Ft/fő; gyerek: 1000 Ft/fő
Találkozó helye: Zirc, vasútállomás jegypénztár (Állomás u. 6.)
Találkozó ideje: 10.00 óra
Időtartam: 6-7 óra
Táv: 5 + 5 km

  • Március 15.: Erdőkerülő geotúra a Szentgáli tiszafás TT-ben

A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről. Az út során különleges kis barlang üregeket is felfedezhetünk és szó lesz a környéken nyíló Szentgáli-kőlik régészeti és földtani értékeiről. Bándról indulva már a faluban megcsodálhatjuk a Bándi-patak és a bővizű Séd összefolyását, az egyik kertben barlangüreget fedezhetünk fel, és egy – szinte eredeti formában megőrződött – vízimalom mellett is elhaladunk. A faluban egy érdekes állomásokból álló német nemzetiségi tanösvényen érjük el az Esseg-vár gyönyörű kilátópontját, ami alkalmat ad egy kis történelmi kalandozásra, és földtani időutazásra. Lefelé haladva különleges sziklaalakzatokat, kisebb barlangüregeket, a hévizes tevékenység bizarr oldásformáit csodálhatjuk meg a várat hordozó hegy oldalában, majd megérkezünk az országban egyedülálló Szentgáli tiszafás természetvédelmi területre. A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről.

Helyszín: Szentgáli tiszafás
Ár: Felnőtt: 2000 Ft/fő; gyerek: 1000 Ft/fő
Találkozó helye: Bánd, Szent Anna róm.kat. templom
Időtartam: 4 – 5 óra
Táv: 6-7 km

  • Március 23.: Kedvezményes látogatás a Csodabogyós-barlangban

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik kihasználják a szombati (március 23.) kedvezményt és ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 10800 Ft/felnőtt, 7200 Ft/gyermek.

Bükki Nemzeti Park

fotó: Bükki Nemzeti Park

  • Március 2.: Esztáz-kői barlangtúra

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A barlang hőmérséklete 8-10 fok körül alakul, vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt találhatóak. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára, a rövid túra résztvevőinek ezeken kívül csak túraruházatra van szüksége. A barlangban töltött idő 40 perc. A túrán mindenki a saját felelősségére vehet részt.

Megközelítése: gyalogosan 1 óra, kerékpárral 20 perc alatt. A barlangig kerékpárral kényelmesen járható kövezett út vezet, gyönyörű környezetben. Mivel több csoport indul, a találkozó a barlangnál lesz egyéni kijutással.

  • Március 16.: Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban

A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Bükk Kis-fennsíkján, a Csókás-réti leágazás közelében található. Kitöltéséből a bronzkori kultúra gazdag leletanyaga, valamint számos barlangi medvekoponya került elő. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk. Sisakot, lámpát a túravezető biztosít. Gumicsizma és váltóruha, esetleg overall ajánlott.

Találkozás: 10:00, Lillafüred-Bánkút közötti út, Csókási elágazó. Innen 30 percnyi erdei sétával lehet a barlanghoz jutni.
Programvezető: Regős József
Részvétel díj: a Barlangok hónapja alkalmából most minden résztvevőnek kedvezményes, 2400 Ft/fő. A fizetés készpénzben a helyszínen lehetséges.

  • Március 23.: Extrém overálos barlangtúra a Bolhási-víznyelőbarlangban

A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, sportos felnőtteknek ajánlják. A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a a Bükk második leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt a barlangba leszállók számára, átlagos patakhozamnál azonban ezt “szárazon is meg lehet úszni”. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat, mely miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánlják. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg.

Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott), és váltóruha szükséges.
Maximális túralétszám 10 fő, a túra időtartama kb. 4 óra.
Találkozás: 9:00, Miskolc, Móra Ferenc utca 77 – innen saját autónkkal, telekocsi szervezéssel, vagy a túravezetővel jutunk fel a fennsíkra, ahol a barlang található.
Programvezető: Bátori Károly

Duna-Dráva Nemzeti Park

fotó: Abaligeti-barlang

  • Március 1.: Fotós túra az Abaligeti-barlangban

A programon fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére. Amatőr és profi fotósokat egyaránt várnak.

A program időtartama: 2 óra.
Maximális létszám: 10 fő.
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 14.00 óra

  • Március 2.: Barangolás a Denevér tanösvényen

A programon az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tesznek egy felszíni túrát, ahol a résztvevők megismerkednek a mészkőterületekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel.

A program időtartama 1,5 óra, a túra hossza 2-3 km.
Ingyenes program.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 10.00 óra

  • Március 8.: Tematikus barlangtúra az Abaligeti-barlangban – földrajz

Az izgalmas program résztvevői megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával. A programra 12 éven felülieket várják.

Maximális létszám: 20 fő.
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 14.00 óra

  • Március 9.: Barlangi biológiaóra az Abaligeti-barlangban

Az izgalmas program résztvevői megismerkedhetnek a barlang különleges élővilágával.

Maximális létszám: 20 fő.
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 14.00 óra

  • Március 10.: Megélni a sötétséget – különleges barlangtúra

Az izgalmas program résztvevői saját fejlámpájuk fényénél járhatják be az Abaligeti-barlangot, és megtapasztalhatják a teljes koromsötétséget is. A programra 18 éven felülieket várnak.

Maximális létszám: 10 fő.
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 15.00

  • Március 19.: Kis barlangász – interaktív előadás és kőzetsimogató a Tettye Oktatási Központban

Az interaktív bemutatón megismerhetőek a barlangok fajtái, kialakulásuk mechanizmusa és bemutatásra kerülnek a Mecsek csodás formakincsei is.

Részvételi díj: 600 Ft/fő.
Előzetes jelentkezés szükséges
Kezdés: 10.00 óra

  • Március 23.: A denevérek világa – tárlatvezetés a Denevérmúzeumban

A program résztvevői érdekes tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a denevérek különleges világával.

Maximális létszám: 25 fő.
Ingyenes program.
Előzetes jelentkezés szükséges.
Kezdés: 10.00 és 12.00 óra

  • Március 23.: A Karszt-barlang-kutatás időszaki kiállítás bemutatása

Bemutatja: Kraft János geológus.
Helyszín: Janus Pannonius Múzeum – Természettudományi Múzeum
Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő
Program időtartama: 1,5 óra
A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges
Kezdés: 10.00 óra

Duna-Ipoly Nemzeti Park

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

  • Március 1.: Főszerepben a denevérek – zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban

A Pál-völgyi-barlang látogatóközpontjában dr. Hegyi Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park zoológusa avatja be az érdeklődőket a szárnyas emlősök titokzatos világába, amelyet követően vezetéses barlangtúra keretében, a denevérekre témájára fókuszálva ismerhető meg a denevérek fontos föld alatti élőhelyeként számontartott Pál-völgyi-barlang.

Túra hossza, időtartama: 500 m, 1,5 óra
Találkozó: 15:00, Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.)
Részvételi díj: Teljes árú: 3500 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 2600 Ft

  • Március 8.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „Magyarország barlangjai” c. előadással

A túrán a csoport nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat. A túra előtt rendhagyó vetítéses előadást is tartanak két időponttal: 14:15 és 15:15 órakor „Magyarország barlangjai”- Borzsák Sarolta barlangtani szakreferens előadása és látványos 3D-s vetítése hazánk barlangjainak világáról.

A program nem akadálymentes, az Örvény-folyosón viszonylag meredek lépcsőkön lehet a felszínre jutni.

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól.
Találkozó: 14:15 Szemlő-hegyi-barlang (Budapest, Pusztaszeri út 35, 1025)
Részvételi díj: 4000 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 3000 Ft/fő

  • Március 14.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „A világ karsztjai” c. előadással

A túrán a csoport nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat. A túra előtt rendhagyó előadást is tartanak: 15:00 – Világ karsztjai előadás és barlangtúra – Vörös Péter geográfus

A program nem akadálymentes, az Örvény-folyosón viszonylag meredek lépcsőkön lehet a felszínre jutni.

Túra hossza, időtartama: 500 m, 2 óra
Találkozó: 15:00 Szemlő-hegyi-barlang (Budapest, Pusztaszeri út 35, 1025)
Részvételi díj: 4000 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 3000 Ft/fő

  • Március 22.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „Mentés a Törökországi Morca-barlangból 1000 méter mélyről” c. előadással

A túrán a csoport nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat. A túra előtt rendhagyó vetítéses előadást is tartanak: 15:00 – „Mentés a Törökországi Morca-barlangból 1000 méter mélyről”: Hegedűs András, a Barlangi Mentőszolgálat munkatársa, és a tavalyi év nagy figyelmet kapó menőexpedíciójának operatív irányítójának beszámolója

Túra hossza, időtartama: 500 m, 2 óra
Találkozó: 15:00 Szemlő-hegyi-barlang (Budapest, Pusztaszeri út 35, 1025)
Részvételi díj: 4000 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 3000 Ft/fő

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!