Bakonygyirót: egy elrejtett gyöngyszem a Bakony szívében

Amikor az ember felfedezésre vágyik, gyakran a távoli, egzotikus helyszínek kerülnek előtérbe. Ám saját országunk határain belül is találhatunk olyan kincseket, amelyek méltatlanul maradnak rejtve.

Bakonygyirót, ez a kis magyar település, éppen egy ilyen hely: tökéletes úti cél azok számára, akik szeretik a történelmet, a kultúrát és a természetet. Ez a hely ideális választás lehet egy hétvégi kiruccanáshoz, ahol el lehet szakadni a mindennapi élet zajától, és fel lehet töltődni.

Egy kis történelem

A település története messze a múltba nyúlik vissza, amely során sok viharos időszakot élt meg, de mindig sikerült megőriznie egyedi karakterét és kulturális örökségét.

Első ismert írásos említése 1237-ből való, Gyrolt formában. Neve a Gerald személynév német alakjából származik. Területe a 13. századtól a 18. századig cseszneki várhoz tartozott. A török hódoltság idején elnéptelenedett, majd a 18. századtól új birtokosai, az Esterházy család tagjai kezdték újból benépesíteni, elsősorban német telepesekkel. Neve 1909-ig, más adat szerint 1913-ig Gyirót volt, a Bakony előtag csak ezt követően került a községnévbe.

Látnivalók, melyek meghódítják a szíved

Bakonygyirót természeti szépsége és kulturális látnivalói miatt is különleges. Itt van néhány hely, amit mindenképpen érdemes felkeresni:

Római katolikus templom: Bakonygyirót 1716-ban római katolikus temploma barokk kori, műemlékvédelem alatt álló középkori szentéllyel, amely a Szent Istváni alapítású egyházközségének féltett kincse. Pfeiffer János kanonok műveiben többször foglalkozott a templommal. Kálváriája a falu déli végén, a temetőben található. Plébániájuk a környéken a legrégebbi.

II. Világháborús Emlékhely: 1989-ben avatták fel a II. világháború áldozatainak emlékére a mészkőből és fekete márványból készült hősi emlékművet, mely a Béke téren áll.

Öreghegyi Pincesor: a régi – némelyikük kora a 100 évet is meghaladja– sváb sorpincék szemet gyönyörködtető látványa minden arra járót rabul ejt. Régebben külterületi lakott hely volt, manapság kedvelt kiránduló és szórakozóhely. Központilag védett pincék is találhatóak itt, az egész terület pedig helyi védettség alatt áll. Jellemzően ezerjó, tramini, zöldszilváni szőlőfajtákból készült, táj jellegű borai helyben is megkóstolhatóak. A présházakat gyümölcsös fogja közre.

A Monarchia idején a falunak gyümölcsszállító joga volt a bécsi udvarban, híres volt a gyiróti illatos barack. A több évszázados hagyományokon alapuló gyümölcstermesztés tovább él, és a faluban lévő hűtőházban is vásárolható őszibarack, dió, szilva, alma, cseresznye, meggy, bodza.

Természeti séták: A Bakony-hegység tökéletes hely a természetjárók számára. A környező erdők és hegyvidéki tájak bejárása során fedezhetjük fel a helyi flóra és fauna gazdagságát Gyalogtúra vezet a közeli Cuha-szurdokba, az Ördögrétre és a Remete-barlanghoz. A község a Győrből a Balaton felé vezető kerékpártúra egyik fontos megállóhelye lehet.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!