Klórgáz miatt ürítették ki a kaposvári Virágfürdőt

by Polisor Bettina

Klórgáz keletkezett csütörtökön a kaposvári Virágfürdő egyik feltöltés alatt lévő medencéjénél, az épületet egy időre kiürítették – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

A klórgáz miatt kiürített Virágfürdő épületét csak délután vehették ismét birtokba a fürdőzők

Óvári Timót elmondta, a riasztás dél körül érkezett arról, hogy kellemetlen szagot éreznek az élményfürdő környékén. Az épületben lévő mintegy ötven embert a létesítmény biztonságos részébe irányították arra az időre, amíg a város hivatásos tűzoltói átvizsgálták és kiszellőztették az érintett helyiséget. Közben a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett. A helyettes szóvivő elmondása szerint a klórgáz keletkezésének okát további vizsgálatok fogják kideríteni.

klórgáz Kaposvár virágfürdő kiürítés
Ha érdekelnek a termálfürdős hírek, események, ajánlók, csatlakozz a Gyógyfürdős FB csoportunkhozFotó: viragfurdo.hu

Mi az a klórgáz mérgezés?

A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem) érintkezve, a szövet víztartalmával keveredve sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, […] égő érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést és nehézlégzést vált ki. A szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Bár a nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegőjű terület gyors elhagyására késztet. További részletek a forrásául szolgáló Webbeteg portálon olvashatók a témával kapcsolatban. 

Mi a teendő klórgáz mérgezés (gyanúja) esetén?

A klórgáz mérgezés erősen csípi a szemet, javasolt tiszta vízzel, 10 percen keresztül öblögetni, valamint szemorvost is felkeresni. A bőrünket szintén bő vízzel mossuk le!

Bármilyen mérgezés esetén hívható az MÉRGEZÉS SOS vonala06-80-20-11-99-es telefonszámon.

A Mérgezés SOS egy ingyenesen hívható sürgősségi információs vonal, amely 0-24-ben áll a lakosság és az egészségügyi ellátók rendelkezésére. Az ügyeletes akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt a várható tünetekről, teendőkről és segít annak megítélésében, hogy az érintettnek szüksége van-e kórházi ellátásra. A szolgálat segítséget nyújt szándékos, véletlen vagy munkahelyi expozícióban történt mérgezés, valamint állatok mérgezése esetén is. A Mérgezés SOS-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata működteti.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben