Holtan találták a Boeing egykori minőségügyi vezetőjét, aki gyártási problémákról számolt be

by Kassay Tamás

Az autójában találtak rá John Barnett egykori Boeing dolgozó holttestére, aki 32 évig, 2017-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Boeingnél. Barnett éveken át szivárogtatott információkat a cég problémás gyártási folyamataival kapcsolatban, és több pert is indított a Boeing ellen – írja a BBC, szúrta ki a Telex. Épp újabb vallomást tett volna a bíróságon.

Elhunyt a Boeing egykori minőségügyi vezetője

John Barnett 2010-től minőségügyi vezetőként dolgozott a North Charleston-i üzemben, ahol a 787 Dreamliner típust gyártották, (nem az utóbbi években a tragikus és fatális baleseteiről hírhedté vált 737 MAX 800-as típust. – a szerk.)

2019-ben Barnett a BBC-nek részletesen beszámolt arról, hogy a gyártás során a dolgozók nem megfelelő minőségű alkatrészeket is felszerelnek a repülőgépekre a gyártósoron, hogy tartani tudják a cég ütemtervét. Barnett szerint a cég annyira sürgette az új repülőgépek gyártását, hogy az üzemben siettették az összeszerelési munkákat, ami a biztonság rovására ment.

Barnett azt mondta, hogy tud olyan esetekről, amikor a kukákból bányászták ki a korábban nem megfelelőnek ítélt alkatrészeket, és azokat szerelték be a repülőgépekbe, hogy határidőre el tudjanak készülni a gyártással.

Barnett szerint az ilyen sietség idején a dolgozók gyakran nem tudtak pontosan elszámolni a hibás alkatrészekkel, emiatt pedig nem is lehetett utólag visszakövetni, hogy melyik példányokba került veszélyes alkatrész..

Barnett még sok évvel a most aktuális 737-es típus botrányai előtt beszámolt a sajtónak arról, hogy a 787-esbe beépítendő vészhelyzeti oxigénrendszerek tesztjei 25 százalékos hibaarányt mutattak ki, magyarán a maszkok negyede egy vészhelyzet esetén nem működne. A Boeing a sajtóban elterjedő vád nyomán elismerte, hogy 2017-ben „azonosított néhány, a beszállítótól kapott oxigénpalackot, amelyek nem megfelelően működtek”, de a repülőgépgyár szerint ezek egyike sem került beépítésre.

Annak ellenére, hogy a cég a hibás alkatrészek beszerelésével kapcsolatos állításokat tagadta, az amerikai szabályozó hatóság, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2017-es felülvizsgálata helyt adott Barnett néhány aggályának. A hatóság megállapította, hogy legalább 53 „nem megfelelő” alkatrész tűnt el a gyárban, és felszólította a Boeinget, hogy intézkedjen a gyártási körülmények javítása érdekében.

Barnett beperelte a Boeing-ot

Miután a Boeing egykori dolgozója 2017-ben nyugdíjba vonult, éveken át tartó pereskedésbe kezdett a Boeing ellen. A férfi azzal vádolta meg a céget, hogy az hiteltelenítette őt, és ezzel akadályozta a karrierjét. A férfi az üggyel kapcsolatos meghallgatások miatt tartózkodott Charlestonban, múlt héten is vallomást tett, ezen az alkalmon a Boeing ügyvédei is kérdéseket tehettek fel neki.

A Charleston megyei halottkém a BBC-nek azt mondta, a 62 éves férfi március 9-én „önkezűleg okozott” sérülésbe halt bele. Holttestére azután találtak rá, hogy a szombati meghallgatáson már nem jelent meg. Végül a hoteljének a parkolójában találtak rá, az autójában. A rendőrség vizsgálja a halál körülményeit.

A Boeing a halála után közölte: „Szomorúak vagyunk Barnett úr halála miatt, és gondolataink a családjával és barátaival vannak”.

A Boeing működését egyre több botrány és kétség övezi

A Boeing számos elhibázott vezetői döntést hozott és nem megfelelő irányban alakította a vállalati kultúrát, amelynek eredménye tükröződik a legyártott repülőgépek biztonsági és minőségi szintjének romlásában.

A Boeing belső menedzsment átalakulásáról már dokumentumfilm is készült, illetve 84 milliárdos gigabírságot is kiszabtak a cégre a befektetők megtévesztése miatt.

Legutóbb alig 10 napja írtunk arról, hogy újabb technikai problémát találtak a hírhedt 737 MAX típuson:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben