6 tavaszi pompában tündöklő vérszilva fasor, amit mindenképp látnod kell

Ahogy a természet újraéled hosszú téli álmából, a vérszilva fák elsőként borulnak virágba, magukhoz csalogatva a kirándulókat, természetjárókat és fotósokat egyaránt.

Ahol a vérszilvák virágzó fasorai húzódnak, ott az út szinte mesebeli úti célként tűnik fel, mintha csak egy más világ kapuját lépnénk át.

A vérszilva fa jellegzetes megjelenésével – sötét, majdnem fekete leveleivel és a korai tavaszban megjelenő, élénk rózsaszín virágaival – különleges helyet foglal el a kertészetben. A vérszilva 4-8 méter magasra tud megnőni, attól függően, hogy mennyire adottak számára az optimális fejlődéshez szükséges feltételek. A virágok megjelenése a tavasz első jelei közé tartozik, gyakran már márciusban virágba borul, amikor a többi fa még pihen. A virágzást követően fejlődnek ki a jellegzetes sötét levelek, amelyek a nyár folyamán megtartják színüket, ősszel pedig egy gazdag, vöröses-barnás árnyalatba váltanak.

Magyarországon számos helyszín büszkélkedhet ilyen csodával, amelyek közül néhány különösen kiemelkedik.  Íme hat hely, ahol a vérszilva fasorok különleges élményt nyújtanak:

Berkenye

A Nógrád vármegyei Berkenye vonzerejének egyike a településre vezető utat szegélyező vérszilvafák, melyeket tavasszal rózsás árnyalatú virágok zuhataga ékesíti. A bevezető út mindkét oldalán sorakozó vérszilvafákat a 2010-es évek közepén telepítették.

Budapest

A Pillangó utca és az Örs Vezér tere metrómegálló között, virágpompát öltenek minden tavasszal a vérszilvafák, melyek szokatlan látványt nyújtanak az alapvetően rendkívül forgalmas Kerepesi útnál.

fotó: Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

Darány

A Somogy vármegyei Darányban lenyűgöző látványt nyújt a település fő utcáján milliónyi rózsaszín virágot viselő fasor. A vérszilvafák teljes pompájukban tetszelegnek, s már egy-két fehér mandulafa is virágot bontott már.

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Diósviszló

A Baranya vármegyei település a Villányi-hegység déli oldalán helyezkedik el, Harkánytól északnyugatra.  Az Ormánság keleti szélén elterülő Diósviszló történelme visszanyúlik az őskorba, neve először a 14. század elején jelent meg írásos formában. Tavasszal fő utca teljes egészében rózsaszínlik a tavasz apró csodái miatt.

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Gyöngyöstarján

Gyöngyöstarján a Mátra déli lábánál terül el, a Világos-hegy (708 m) és Tót-hegyes (812 m) védelmében. A településre vezető út két oldalát virágzó vérszilvák kísérik, melyek a japán cseresznyevirágzáshoz hasonlóan, turistalátványossággá nőtte ki magát az elmúlt évek során. A falu jelképévé vált fasor, melyet az 1990-es évek elején ültette az akkori Faluszépítő egyesület a települési értéktár természeti értékei között is szerepel.

Vindornyafok

Hévíz szomszédságában fekvő apró település bevezető útja mentjén teljes pompájukban virágzanak a vérszilvafák, ami egészen lenyűgöző összképet nyújt. A településre vezető bekötőút vérszilvafái kétségkívül a környék egyik legszebb fasora.

A vérszilva fasorok tavaszi virágzása egyedülálló és felejthetetlen látványt nyújt. Ezek a helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy elmerüljünk a természet szépségében, és megcsodáljuk azt a különleges időszakot, amikor a természet újraéled.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!