Tata, ahol a történelem találkozik a természettel

Tata, a Gerecse hegység lábánál fekvő város, történelmi és természeti szépségeivel különleges helyet foglal el Magyarország turisztikai térképén.

A vizek városa “becenevet” nem véletlenül kapta, hiszen a természetes és mesterséges vizek gazdagsága, a lenyűgöző táj és a történelmi emlékek együttese teszi igazán egyedivé. Tata 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez.

Történelmi kirándulás Tatán

Tata történelme mélyen gyökerezik a múltban, a legrégibb időktől kezdve ember által lakott hely volt. Kr. e. 2. században a rómaiak elfoglalták Pannóniát és megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiót (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az ún. Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel.

Az Árpád-háziak korában királyi birtokká vált, ahol a bencések monostort építettek. A település a 13. századtól a Csák család uradalmához tartozott, majd Zsigmond királytól mezővárosi jogot kapott. 1410 után a tatai vár Zsigmond kedvelt tartózkodási helyévé vált. Mátyás király gótikus rezidenciává alakította át a várat, amely később többször gazdát cserélt, még a törökök kezére is került.

Az Esterházyak vásárlása után Tata jelentős fejlődésen ment keresztül, barokk építészetű mezővárossá válva. A 19. és 20. század fordulóján Tata további modernizálódott, többek között vasúttal és kulturális létesítményekkel gazdagodott. Az 1945 utáni években, bár kezdetben nehéz időket éltek, Tata várossá nyilvánítása és a későbbi fejlesztések jelentős előrelépést jelentettek.

A városban és környékén számos történelmi emlék tanúskodik gazdag múltjáról. A legjelentősebb közülük kétségtelenül a Tatai vár, az Öreg-tó, az Esterházy-kastély, valamint az Angolkert, s legtöbbször ezek miatt látogatják e csodálatos várost a turisták. Pedig több látnivalót is kínál a település.

Szent Kereszt felmagasztalása katolikus templom

A tatai nagytemplom, mely a késő barokk stílusban épült, Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József építészeti remekének számít. Ennek a kéttornyú szentélynek a belső tereit Mohl Adolf, Gött Antal, Schweiger Antal és Mes György János munkássága díszíti. Az 1990-es évek végén az épület állapota jelentősen megromlott. A felújításokat több lépésben hajtották végre, először a tetőt állították helyre. A 2000-es évek kezdetén a templom külső vakolatát is megújították, és a 2009-2010 közötti időszakban a laza toronysisakokat vörösréz lemezekkel borították újra. 2011-től kezdődően a templomhoz közeli terület II. János Pál pápa nevét viseli.

Kálvária-domb

A Kálvária domb nem csak vallási jelentőséggel bír, hanem egy nyugodt, elcsendesedést kínáló menedék is a város szívében. Eredetileg Márvány-hegynek, majd Szent Iván hegynek nevezték a mészkő fennsíkot, ahol egy Fellner Jakab által épített kis kápolna, egy 40 méter magas egykori sörétöntő torony – mely napjainkban kilátóként üzemel -, valamint egy kálvária szoborcsoport áll. A domb tetejéről nyíló kilátás magával ragadó: a látogatók a Tatai-tóra, a városra és a környező tájra is ráláthatnak, ami különösen a naplemente idején felejthetetlen látványt nyújt.

A 2,6 hektáros területen, melyet 1958 óta természetvédelmi területként tartanak számon, 195 millió év történelme is megfigyelhető. Mivel a területen lévő földtani szelvény a földtörténeti középkor triász, jura és kréta időszakára egyaránt az egyik legkomplexebb, legreprezentatívabb szelvénye ezért Magyarország egyik földtani alapszelvényeként tartják nyilván.

Tata és környéke számos kirándulási és túrázási lehetőséget kínál. A Gerecse hegység és a tó környéke kiválóan alkalmas gyalogtúrákra és kerékpározásra. A természetjárók számos ritka növény- és állatfajt figyelhetnek meg a környéken, így a város igazi paradicsoma a természet szerelmeseinek. Kihagyhatatlan úti cél a tatai Fényes-tanösvény, Kocson a Kocsimúzeum, Tatabányán a Szelim-lyuk és a Ranzinger Vince-kilátó, Majkon a Kamalduli Remeteség.

Tata tökéletes helyszín a pihenésre és felfedezésre vágyóknak, akik egy kis időre el akarnak szakadni a mindennapok zajától, és belemerülni a történelem, kultúra és természet harmóniájába.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!