Kassa és környéke új attrakciókkal várja az utazókat

Számtalan látnivalójának köszönhetően turisztikai rekorddöntésre készül idén Szlovákia második legnagyobb városa Kassa és régiója, ahol 2024 eddigi eredményei alapján minden adott ahhoz, hogy a Covid előtti utolsó békeév, 2019 igazán impozáns számait is túlszárnyalják.

Kassa kapcsán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a város minden tekintetben közel áll a magyarokhoz, egyrészt azért, mert a szlovák határt átlépve szinte már ott is vagyunk, másrészt azért, mert olyan magyar vonatkozású, igazán jó állapotú történelmi emlékhelyekkel büszkélkedhet, mint amilyen a Szent Erzsébet-székesegyház , ahol magyar nyelvű misét is rendszeresen tartanak és amelynek altemplomában II. Rákóczi Ferenc márvány koporsója előtt is tisztelettel emlékezhetünk. Ezt a történelmi korszakot idézi az a Rodostó ház is, amely hű mása annak az épületnek, amelyben II. Rákóczi Ferenc fejedelem törökországi száműzetése alatt élt.

Erről is szó volt a Szlovák Turisztikai Képviselet közelmúltban megtartott bemutatóján, ahol Soňa Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője mellett Veronika Mohňanská projektmenedzser és Török Attila marketingmenedzser, illetve Ivana Kavulič, a Visit Košice kommunikációs vezetője beszélt Kassa és a régió régi-új látnivalóiról. Kiemelve, hogy miközben honfitársaink körében már eddig is nagy népszerűségnek örvend ez a vidék – amit jól mutat, hogy Kassán és környékén a külföldi beutazók TOP 5-ös listáján vannak a magyarok – az új attrakcióknak köszönhetően nem csak azoknak érdemes újra felfedezniük ezt a desztinációt akik már ismerik, hanem azoknak is, akik eddig még nem jártak ott.

Hozzátéve: miközben Kassa tradicionális értékei igazán vonzóak, ha a térségbe utazunk, érdemes nem csak a jól ismert látnivalókra koncentrálni, mert a város és környéke számos kevéssé ismert, de annál lenyűgözőbb helyszínt és attrakciót kínál. Ilyen például az 1970-ben épült, Imrikfalva (Dedinky) – Geravi libegő, ami a nagy felújítás után májustól jár újra, egy újabb fejezetet nyitva a régióban azzal, hogy az együléses retró libegő igazán pazar látványt nyújt azoknak, akik a régi idők libegőzését szeretnék átélni. Aki pedig tovább akarja fokozni a retró érzést, annak kihagyhatatlan élmény a Nagymihályban (Michalovce) található veteránautó múzeum, ahol a szépséges autórégiségek idézik fel a múltat. A Repülőmúzeum pedig egyedülálló lehetőséget biztosít a repülés szerelmeseinek arra, hogy közelről is szemügyre vegyék a retró repülőgépeket és helikoptereket.

Izgalmas természeti felülnézetet kínál a Kluknón (Kluknava) álló Green Point kilátó, miközben a Bodrog folyónál található sporteszköz-kölcsönző azoknak ígér feledhetetlen élményt, akik a vadvízi száguldást élményét szeretnék átélni.

A kisgyermekes családoknak és iskolai kirándulások résztvevőinek szól a régió különleges programjaként bemutatott Haravara pecsétgyűjtő program, amelynek keretében harminc rejtett pecsétet kell megtalálni a régió területén, ami igazi kalandokkal teli élményekkel szolgál.

Az művészetre fogékony látogatók számára sincs hiány az élményforrásokból, mert miközben a Kelet-szlovákiai Múzeum már több mint másfél évszázada része a város és a régió kulturális életének, az intézmény külön erre a célra épített épületében egy izgalmas páncélterem is található, benne a Kassai Aranykincs néven ismert, 2920 érméből, három aranyéremből és egy reneszánsz láncból álló gyűjteménnyel. A Kelet-szlovákiai Galéria pedig, Szlovákia legrégebbi regionális galériájaként, már több mint 7000 művészeti alkotással várja a látogatókat. A magyar kulturális emlékek sorába illik a Márai Sándor-emlékkiállítás, amely a népszerű író életébe és munkásságába enged betekintést. Kassa emellett számos szépen felújított zsinagógával is büszkélkedhet, melyek ma már különféle funkciót kaptak, például laboratóriumként vagy koncertteremként működnek.

A kellemes sétához számtalan hangulatos hellyel büszkélkedő városban hamarosan a mívesen felújított zenélő szökőkút kápráztatja el a belvárosban járó utazókat, akik igazi különlegességként, a szökőkút mögötti vászonra vetítve, a szomszédos Nemzeti Színház előadásainak részleteit is megtekinthetik. Egy szó, mint száz, van miért felfedezni, vagy újra felkeresni Kassát és a régiót.

-azutazó-