Befejeződött a 800 éves, román kori jáki templom felújítása

A megújult apátsági templomot a tervek szerint április 21-én, vasárnap áldja meg ünnepélyes keretek között Székely János megyéspüspök.

Befejeződtek a jáki Szent György-templom külső és belső helyreállításának, restaurálásának több évig tartó munkálatai, a következő lépés a már kész kivitelezési tervekkel rendelkező látogatóközpont megépítése lehet.

A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta elkészültek a templom homlokzatának restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a jáki templom közismert nyugati kapujának helyreállítása volt, de megújult a templomkert, beleértve a sétautakat és a világítás korszerűsítését is.

Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője elmondta, hogy a felújítás keretében elkészült a XIII. századi Szent Jakab-kápolna teljes restaurálása is.

fotó: Dömötör Csaba

A következő lépés a jáki templomhoz kapcsolódó látogatóközpont és kiállítótér megépítése.

Ennek előkészítéseként már elszállították a Savaria Múzeumból az apátsági templom kapuját díszítő eredeti apostolszobrokat. Ezek közül hármat Jákon, egy a templomhoz kapcsolódó épületben, egy turisztikai pavilonban lehet majd ideiglenesen megtekinteni, a többit a látogatóközpont felépüléséig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el.

Ezzel a lépéssel Sarkadi Márton szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Jákon nemcsak a román kori templom épülete jelent látnivalót, hanem azok a régészeti leletek és egyéb tárgyak is, amelyek bemutatják annak történetét, megvilágítják régészeti, művészettörténeti jelentőségét.

Sarkadi Márton elmondta: 2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye, a látogatóközpont létesítéséhez – amelyhez az apátsági épületek szolgálnak alapul, de egy új nagy kiállítótér is épülne – további több mint 1 milliárd forintra van szükség.

fotó: Dömötör Csaba

A jáki templom története és építészeti jellemzői

A jáki templom, vagy hivatalos nevén a Szent György-templom, Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke. A templom Vas vármegyében, Ják községben található, és az egyik legfontosabb román stílusú épület az országban.

A templom építése a 13. században kezdődött, és több szakaszban, az 1256-os felszentelésig tartott. Az építés során többször is szünetelt, többek között az alapító halála és a tatárjárás következtében. A templomot a bencés rend építtette, és az idők során több jelentős restaurációs munkát is végeztek rajta, amelyek során igyekeztek visszaállítani eredeti állapotát.

A jáki templom a román építészet jellegzetességeit mutatja. Kiemelkedő az impozáns, gazdagon díszített főkapu, amely a magyar román stílus egyik legszebb példája. A templom belső terét bordás keresztboltozatok és értékes kőfaragványok díszítik, amelyek között az apostolok és angyalok figurái is megtalálhatóak. A templom homlokzatán lévő szobrok és domborművek a középkori kőfaragó-művészet remekei.

fotó: Dömötör Csaba

A jáki templom nemcsak építészeti, hanem történelmi és kulturális jelentőséggel is bír.

Gyakran szerveznek itt vallási és kulturális rendezvényeket, és a templom a környék egyik fontos zarándokhelye is. A templomot évente több ezer turista keresi fel, hogy megcsodálják a középkori magyar építészet e kivételes emlékét.

A templom látogatása során a látogatók nemcsak a magyar történelem egy darabját ismerhetik meg közelebbről, hanem bepillantást nyerhetnek a középkori művészet és vallásos élet világába is.

A díszes főkapuja ismerős lehet egy másik, budapesti építményről is. A Vajdahunyadvár egyik népszerű nevezetessége az a Jáki kápolna, amelynek kapuja 1896-ban a jáki apátsági templom kapujának mintájára készült.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!