Az Óföldeáki erődtemplom titkai: időutazás a középkorba

Magyarország déli részén áll az Alföld egyetlen olyan temploma, amely egy vizesárokkal körülvett dombon emelkedik: ez az Óföldeáki erődtemplom.

A középkori műemlék a múlt kapuját nyitja meg előttünk. Ez a hely több mint csak egy történelmi emlék, hanem egy olyan kincs, ami évszázadok óta áll ellen az időnek és a történelem viharainak. Legyen szó háborúkról vagy közösségi összejövetelekről, az Óföldeáki erődtemplom mindezek színtere volt.

Óföldeák története

A település a 11-12. században alakult ki, nevét Fülöp apáttól kapta, aki 1035-ben Csanádra költözött és számos apátságot és esperességet alapított a szerveződő egyházmegyében. Az első említés a településről az 1332-33-as pápai tizedjegyzékben lelhető fel.

A középkor során virágzó mezővárosként ismert, a török hódoltság végére elpusztult, ám 1723-ban újra benépesült. 1845-ben a Tisza és Maros árvizei a lakóházak többségét lerombolták. Ekkor az elöljárók a Návay családdal, akik 1729 óta birtokolták a területet, magasabban fekvő karabukai birtokukért cserélték el a falu területét, lehetővé téve a lakosság biztonságosabb helyre költözését. Így kezdődött a mai Földeák község kialakulása. Az eredeti település templomát magtárrá alakították, berendezéseit az újonnan épülő földeáki templomba szállították át, de a régi településrész sosem néptelenedett el teljesen, sőt, a Tisza szabályozása után ismét lakottá vált. 1950-ben Óföldeák néven önállósult. A templomot Návay László 1923-1924-ben, szibériai száműzetése alatt tett fogadalma alapján állíttatta helyre.

A település történetéhez több jelentős személyiség is kötődik, többek között Návay Tamás és Návay Sándor, akik aktív résztvevői voltak az 1848-as forradalomnak és szabadságharcnak, utóbbi Damjanich tábornok segédtisztjeként harcolt a szabadságharc bukásáig. Návay Lajos, az országgyűlés alelnöke és 1912-ben elnöke is itt élt, édesanyja, báró Eötvös Ilona pedig Eötvös József, az 1848-as közoktatási miniszter lánya és Eötvös József fizikus nővére volt.

A templom története

Az erődtemplom története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor először említik a források egy kis közösségi imahelyként. A pontos építési idő nem ismert, de a legtöbb szakértő a 13. századra teszi a kezdeteket. Eredetileg egyszerű, román stílusban épült, majd a történelmi viharok folyamán többször is átalakították és megerősítették.

A török hódoltság idején különösen fontos szerepet töltött be, hiszen az Óföldeáki erődtemplom nem csupán lelki menedéket nyújtott, hanem fizikai védelmet is biztosított a helyi lakosság számára. Falai mögött menekültek meg a támadások elől, a vastag falak és a szűk ablakok tökéletes védelmet nyújtottak a külső támadásokkal szemben.

Az évszázadok során több nagyobb felújításon is átesett, legutóbbi nagyobb rekonstrukciót a 18. században végezték, amikor barokk stílusú elemekkel gazdagították a templomot. A templom jelenlegi formája így egy érdekes keveréke a középkori és barokk építészeti stílusoknak, amely egyedülállóvá teszi a régióban.

Az erődtemplom architektúrája

Az Óföldeáki erődtemplom építészete tökéletes példája annak, hogyan tud egy épület egyszerre szolgálni szent és profán célokat. A templom külső megjelenése masszív, a védelmi funkcióra utalnak a vastag falak, a szűk, íjászok számára ideális ablakok, és a kevés díszítés. A bejáratot erős, vasalt ajtók védik, amelyek mögött a látogató egy más világba léphet.

A becslések szerint az eredeti harangtorony akár 12-23 méter magas is lehetett, ahonnan Szeged és Hódmezővásárhely felé is el lehetett látni, míg a várárok mélységét 2,5-3 méterre becsülik.

Belseje azonban ellentétben áll külső, vár jellegével. A barokk stílusban újjáépített belső tér gazdagon díszített, színes freskókkal, aranyozott oltárral és finoman faragott padokkal, amelyek a vallási szertartások méltóságát hivatottak hangsúlyozni. A középkori és barokk elemek ötvözete különleges atmoszférát teremt, amely egyedi látványt nyújt a templomlátogatóknak.

A templom kertje és a közelben lévő kis pihenőpark ideális helyszín a csendes elmélkedésre vagy egy piknikre a történelem árnyékában.

Az Óföldeák környéke ideális helyszín lehet pihentető üdülésre, ahol a közeli Földeák és Makó változatos szabadidős tevékenységeket kínál. Földeák kálváriája és horgásztava mellett, Makó különlegességei, mint a látványos lombkoronasétány, a kalandpark és a népszerű Hagymatikum fürdő, mind vonzó célpontok lehetnek a kirándulni vágyóknak. Továbbá, a Királyhegyes és Mezőhegyes közötti zöld jelzésű út izgalmas betekintést enged az alföldi kunhalmok és kurgánok világába, így azok számára is érdekes lehet, akik a természeti és történelmi látnivalókra is kíváncsiak.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!