A történelem szívében: fedezd fel a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely kincseit

Magyarország szívében, a festői szépségű Alföldön, a Körös-Maros Nemzeti Park területén fekszik a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, amely nemcsak egy múzeum, hanem egy valódi kapu a múltba.

A honfoglalás korának emlékeit őrző helyszín különleges betekintést nyújt Magyarország ősi történetébe, és lehetőséget ad arra, hogy a látogatók személyesen is megtapasztalhassák, hogyan éltek elődeink ezen a tájon.

Régészeti felfedezések és jelentősége

Az újkőkorban, Kr. e. az 5. évezredben honosodtak meg az első lakók a Mágori-halom környékén. A vízjárta terület szárazulatain sorra telepedtek meg a régészeti kultúrák, amelyek házromjai, temetkezési helyek és hulladéklerakataik egymásra rétegződve formálták meg a Mágori dombot. Az Alföld legnagyobb kiterjedésű településhalma az őskor folyamán, a középső bronzkor idején volt utoljára lakott. Kétezer évvel később a honfoglalás korában őseink ismét birtokba vették ezt a helyet, amely a 11-12. században, a Csolt-nemzetség idején egyházi központtá vált.

A Vésztő-Mágor területén folytatott régészeti kutatások során számos értékes lelet került elő, amelyek közvetlen betekintést nyújtanak a honfoglalás kori magyarok életébe. Ezek között találhatók fegyverek, ékszerek, kerámia tárgyak és egyéb használati eszközök, amelyek mind hozzájárulnak az akkori életmód jobb megértéséhez.

Az emlékhelyről

Az ásatások során a korszak egymást követő templomépítkezései közül négynek az alapfalait tárták fel. A romkert melletti Wenckheim Pincemúzeumban az őskortól a török hódoltságig terjedő időszakból származó régészeti leletek tekinthetők meg, a múzeum 1982 óta áll a látogatók rendelkezésére. A kettős halom északi részén végzett régészeti szelvényezés során, Közép-Európában egyedülálló módon, eredeti helyzetben mutatják be a területen megtelepedett népcsoportok változatos örökségét.

További látnivalók között szerepel két házrekonstrukció is: egy régi sárréti nádépítésű pákász tanya és egy paticsfalú újkőkori lakóház, amelyek bemutatják, hogyan éltek az itt lakó emberek több ezer évvel ezelőtt, és bepillantást engednek az egykori vízi világ pákászainak életébe.

A Népi Írók Szoborparkja, mely később szoborpanteonná vált, egyedülálló módon Magyarországon helyet biztosít azon írók, költők, tudósok és közéleti személyiségek szobrai számára, akik a két világháború közötti népi mozgalom tagjaiként a nehéz körülmények között élő emberek érdekében tevékenykedtek.

A helyszín kulturált környezetben kínál kellemes kikapcsolódást. Rendezvények és összejövetelek során hagyományos ételek készülhetnek a szabadtéri búbos kemencében, vagy bográcsozással. A pihenőhelyen a legkisebbeket egy modern játszótér várja.

Hogyan juthatunk el ide?

Szeghalomtól 10 kilométerre, Vésztőtől 4 km-re található meg a történelmi emlékhely bejárata. A kialakított parkoló buszok és személyautók részére egyaránt igénybe vehető.

Látogatás praktikus tudnivalói

A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely egész évben nyitva tart, azonban a nyitvatartási idők szezononként változhatnak. A belépődíjak kedvezőek, és különféle kedvezmények is igénybe vehetők, például diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportoknak.

Nyitvatartás:
Március 22-április 30: 9:00 – 17:00 (a pénztárak 16 órakor zárnak)
Május 1- augusztus 31: 9:00 – 19:00 (a pénztárak 18:30 kor zárnak)
Szeptember 1-október 26: 9:00 – 17:00 (a pénztárak 16 órakor zárnak)
Október 27 – november 10: 9:00 – 16:00 (a pénztár a főbejáratnál 15 órakor zár)

Belépőjegyek, szolgáltatások
Teljes árú jegy: 1000 Ft/fő
Ifjúsági kedvezményes belépőjegy (6-26 éves korig): 500 Ft/fő
Felnőtt kedvezményes belépőjegy (62-70 éves korig): 500 Ft/fő
Családi belépőjegy, 2 felnőtt és max. 3 gyermek: 2300 Ft
Csoportos diák I. belépőjegy (15 főig): 5000 Ft
Csoportos diák II. belépőjegy (16-25 főig): 7500 Ft
Sétáló teljes árú belépőjegy: 600 Ft/fő
Sétáló kedvezményes árú belépőjegy 6-26 éves korig és 62-70 éves korig: 300 Ft/fő
Fotózási, videózási díj (mobiltelefon használatával is): 500 Ft/gép
Tárlatvezetési díj: 2000 Ft/csoport- 25 főig/alkalom

További látnivalók a közelben: Körös-Maros Nemzeti Park, Gyulai vár, Doboz, Dévaványa.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!