SailGP Bermuda 2024 – A második nap nagyon más volt, és győztek a spanyolok

Vasárnap már nem dominált az ausztrál csapat

A szombatinál kicsit gyengébb, de még mindig bőven jó 12-16 csomós szél fújt a bermudai SailGP második versenynapján. Ezen a napon a Tom Slingsby vezette ausztrálok nem uralták a mezőnyt, de a szombaton szerzett nagy pontelőnyük révén már a napi első futam után biztosak lehettek abban, hogy részesei lesznek a háromhajós döntőnek. Amint a kiwik, a Peter Burling vezette új-zélandi hajó is.

Az ötödik futamon a harmadik döntős hely a spanyolok és a kanadaiak között dőlt el. A spanyolok az élcsoportban, a kanadaiak a mezőny végén küzdöttek. A spanyoloknak állt a zászló, ám ők az utolsó bójánál, a célegyenesre fordító pályajelnél kissé fölöslegesen voltak erőszakosak a franciákkal, amitől teljesen lelassultak. AZ utolsó métereken DIego Botinék emiatt annyira döcögtek csak a cél felé, hogy a franciákon kívül a nagy távolságból foilon szárnyaló ausztrálok is beelőzték őket.

Ezzel úgy tűnt, hogy elvesztik a döntőbejutást, ám a kanadaiak is nagyon rosszul vitorláztak az utolsó előtti szakaszon. Mivel visszacsúsztak a kilencedik helyre, a spanyolok mégis bejutottak. Így tehát a döntő résztvevői AUS, NZL és ESP lettek

Izgalmas volt, de már rajtnál eldőlt

A rajt pillanata. BAlra NZL, középen hátrébb AUS, és jobbra ESP. – Foró: Bob Martin for SailGP

Az ausztrálok beragadtak kissé, a másik két hajó időben és jó sebességgel egyvonalban rajtol, ám a spanyolok voltak a szélszöget tekintve kedvezőbb pozícióban az első pályajel felé. Tom Slingsbyék egy pillanatra sem voltak versenyben a győzelemért, ám a Diego Botin vezette spanyol és a Peter Burling által irányított új-zélandi hajó nagyon szoros versenyt vívott. Nem egy bójakapunál volt alig kimutatható különbség közöttük. Végül a spanyolok az egyik krajcos menetben egy szélfordulóban a jobbik, ráadásul szelesebb oldalt választva kissé megléptek, és győztek.

Diego Botin csapatának idén ez a második verseny győzelme.

Az összetett eredménylistán így most Új-Zéland tíz pontra növelte az előnyét Ausztráliával szemben. Spanyolország pedig kilencpontos áll jobban, mint a franciák és a dánok. Még három SailGP verseny van a szezonzáró nagy döntőig.

A SailGP 2023-24-es szezonjának állása 11 verseny után

A vasárnapi bermudai futamok élő közvetítése visszanézhető itt a képre kattintva

 

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!