2024 rekordév lehet a hazai turizmusban az első negyedév alapján

by Polisor Bettina

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek. Ezzel az ágazat 14%-kal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. A térségek közel felénél kétszámjegyű volt a növekedés. A legnagyobb, 32%-os bővülést a Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is közel 20%-os forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

Kifejezetten erős negyedéves eredményeket ért el a turizmus a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján

A vendégéjszakák mellett a vendégek száma is jelentősen növekedett. Január és március között összesen 2,9 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre. Számuk 18%-kal magasabb, mint 2023 első három hónapjában. A vendégek több mint fele belföldi utazó volt, vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni az év első három hónapjában. 14%-kal többen, mint egy évvel korábban, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72%-a származott a hazai turistáktól.

turizmus Magyarország 2024 első negyedév

A külföldi vendégek száma az előző évhez képest közel negyedével bővült, a szálláshelyek forgalmának közel felét ők biztosították

Márciusig 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A külföldi szálláshelyi forgalom 16%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból közel 300 ezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett országunkba ebben az időszakban. Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutató kapcsán elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat.

Január és március között 1,2 millió vendég érkezett Budapestre, 23%-kal többen, mint 2023 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 millió volt a fővárosban, ez 14%-kal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten. 

A vidéki Magyarországon 1,7 millió vendég foglalt szállást, az egy évvel korábban mértnél mintegy 15%-kal többen

A vendégéjszakák száma 13%-kal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A szálláshelyek forgalma alapján legnépszerűbb térségünk az első negyedévben is a Balaton volt 877 ezer éjszakával, ezt követte a Mátra-Bükk (463 ezer) és Budapest környéke (450 ezer). A legnagyobb mértékű, az országos növekedés átlagát is jelentősen meghaladó ütemű forgalombővülést ugyanakkor a Sopron-Fertő (32%), Debrecen és térsége (30%), valamint Bük-Sárvár (28%) ért el. A legnépszerűbb települések a fővárost követően valamennyien fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár.

Országszerte 60%-ban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeket pedig 27%-uk választotta. Vidéken ugyanakkor a hotelek részesedése ennél nagyobb, 63%-os volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakatergóriában magasabb volt a kapacitás-kihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A szálláshelyek összesen közel 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 2023 első negyedévéhez képest 17%-os növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13%-os emelkedést jelent. 

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben