Elindult az „Állati jó kastélyprogram” – Tiszadobon jártunk

Impozáns helyszínen, a tiszadobi Andrássy-kastélyban jelentették be az „Állati jó kastélyprogram” elindulását, amelyhez hamarosan több hazai kastély és műemlék épület is csatlakozik. A sajtótájékoztatón elhangzott a program célja, megnéztünk az első bemutató foglalkozásokat, és természetesen nem hagyhattuk ki a kastély és főleg a kastélykert bejárását sem. Tartsatok velünk!

„Állati jó kastélyprogram” 9 helyszínen

Már a helyszínválasztás sem volt véletlen a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. részéről, hiszen köztudott, hogy az Andrássy család ezer szállal kötődik az állatokhoz. Így esett a választás a tiszadobi Andrássy-kastélyra, amelynek falai között jelentették be az „Állati jó Kastélyprogram” elindulását. A múzeumpedagógia programot a NÖF Nonprofit Kft. az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal közösen indítja el.

A program célja, hogy a közoktatásban résztvevő gyermekek

  • megismerkedjenek az állatok világával,
  • elsajátíthassák a velük való felelős kapcsolat kialakításának alapjait, valamint
  • megérthessék az állatvédelem társadalmi és környezeti jelentőségét.

Az első bemutatkozó foglalkozást a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai tartották a kastély kertjében, vakvezető kutyák és kiképzők részvételével. Komondi Piroska az Alapítvány képviseletében elmondta: „Interaktív érzékenyítő foglalkozásunkon a gyermekek megismerkedhettek a vakvezető kutyák különleges világával, megtanulhatták, mi látók, hogyan segíthetünk egy látássérült embernek és miként viselkedjünk egy vakvezető kutyával. Végül mindenki kipróbálhatta, milyen egy ilyen csodás kutyussal közlekedni.”

A tiszadobi Andrássy-kastély nem az egyetlen, amely csatlakozik a programhoz, a jövőben a bajnai Sándor-Metternich–kastély, a dégi és keszthelyi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, illetve a fenék- és szántódpusztai majorság is tart hasonló foglalkozásokat.

Mit várnak a programtól?

Új múzeumpedagógiai programelemünktől azt várom, hogy a már nálunk megfordult diákcsoportok mellett újak is ellátogassanak hozzánk. A tiszadobi Andrássy-kastély megnyitása óta több mint 23.000 látogatót fogadott, és a két állandó kiállítás most új múzeumpedagógiai programelemmel is bővül, ami tovább fokozhatja a már most is kiugró érdeklődést.”

Oláh Zsanett, a NÖF Nkft. ügyvezetője

Megújult kiállítások a tiszadobi Andrássy-kastélyban

A két állandó kiállítás megtekintését mi is jó szívvel ajánljuk, hiszen ezek 2023. december óta megújulva várják a vendégeket. Az épület emeletén lévő interaktív kiállítási térben többek között az Andrássy család politikai munkásságát és az Andrássy lányok életét ismerhetjük meg, míg a földszinten tárlatvezetés keretében járhatjuk be a lovagtermet, ifj. Andrássy Gyula dolgozó-, illetve hálószobáját, a zeneszalont és megcsodálhatjuk a Rippl-Rónai József üvegablakainak rekonstrukcióját is.

És a kert… A kastély északi homlokzata előtt kanyarog a középkori liliomot kirajzoló sövénykert-labirintus, benne pedig Fadrusz János “Leányszöktetés” című szobra. Érdekesség, hogy az épület teljes szélességében (így a sövénykert szélességében) irtás vezetett az erdőn át a Tiszáig, amelyet később beültettek.



Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.