Pünkösdi és gyermeknapi programok 2024. május 17. és 26. között

Magyarországon Pünkösd alkalmából számos hagyományos és modern program kínálkozik, 2024-ben május 19-20-ra esik Pünkösd ünnepe.

Legyen szó családi kirándulásról, kulturális fesztiválról, vagy gasztronómiai eseményről, a pünkösdi programok mindenki számára tartogatnak valami izgalmasat.

Mit ünneplünk ilyenkor?

Pünkösd a keresztény hagyományokban kiemelkedő ünnep, amely Jézus mennybemenetele után ötven nappal következik, és a Szentlélek eljövetelét ünnepli. A Biblia szerint ezen a napon a Szentlélek alászállt az apostolokra, lehetővé téve számukra, hogy különböző nyelveken szóljanak, ezzel megkezdve az evangélium terjesztését a világ minden tájára. Ez az esemény a “keresztény egyház születésnapjaként” is ismert.

Magyarországon a Pünkösd nemcsak egy vallási ünnep, hanem a néphagyományok színes tárháza is. Régen Pünkösdkor tartották a “pünkösdi királyság” játékait, ahol a falvak ifjai közül választottak egy “pünkösdi királyt”, aki aztán különböző feladatokat látott el. A pünkösdi hagyományok között szerepel a pünkösdi királylány választás is, ahol a lányok a legjobban énekelt dalért cserébe virágkoszorút kaptak.

Ezek a hagyományok ma is élnek néhány helyen, bár modernizálódott formában. A Pünkösd tehát nem csak egy vallási esemény, hanem egy össznépi ünnep is, amely során a magyarok ünneplik a természet újjászületését és a közösség erejét. Az ünnepi hétvége ideális alkalom a családi és baráti összejövetelekre, valamint arra, hogy részt vegyünk a különféle kulturális és szabadidős programokon, melyek során megemlékezünk a történelmi hagyományokról és ápoljuk a kulturális örökséget.

Május utolsó vasárnapja a gyermekeké

Az utolsó májusi vasárnap ünnepeljük a gyermeknapot, amikor is országszerte számos programmal várják a családokat. Hazánkban a Gyermeknapot hivatalosan 1950 óta ünneplik, s az események során különös figyelmet fordítanak a gyermekek szórakoztatására és felvilágosítására a különböző társadalmi, kulturális és oktatási kezdeményezések keretében.

A programokat időrendi sorrendben listázunk, az eseményekre kattintva további információk olvashatók az adott rendezvényről.

Május 17-19.

Május 17-20.

Május 17-26.

Május 18.

Május 18-19.

Május 18-20.

Május 19.

Május 19-20.

Május 20.

Május 20-26.

Május 23.

Május 23-25.

Május 24-25.

Május 24-26.

Május 25.

Május 25-26.

Május 26.

BALATONI PROGRAMOK ide kattintva >>

Fesztiválokra, koncertekre, sport eseményekre, fürdőkbe, kulturális és művészeti programokra jegyek a JEGYVASARLAS.HU oldalon kaphatók.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!